24 february 2017, 10:55 Kaleidoscope views 4112
Oceanele pot oferi cantități imense de energie nucleară
24 february 2017, 10:55 Kaleidoscope views 4112

Oceanele pot oferi cantități imense de energie nucleară

O sursă neașteptată de energie nucleară ar putea fi chiar oceanele planetei, care conțin cantități imense de uraniu.

Pe fondul încălzirii globale, care este o problemă extrem de urgentă, energia nucleară revine în centrul atenției ca o soluție viabilă, pînă ce soluțiile precum energia solară și cea eoliană sînt adoptate la scară mai largă.

Oceanele sînt o sursă foarte bună de uraniu, doar că acesta este dispersat în cantități extrem de mici, astfel încît extracția acestuia nu este fezabilă din punct de vedere economic. Cercetătorii de la Stanford au reușit, însă, să creeze o nouă metodă de extracție care poate aduna de 3 ori mai mult uraniu decît în mod obișnuit.

O cantitate surprinzătoare de uraniu există în oceane, în forma unor ioni pozitivi de uranil. Totalul este estimat la aproximativ 4,5 miliarde de tone, suficiente pentru a oferi energie electrică pentru întreaga planetă, timp de 6000 de ani. Totuși, acesta este atît de dispersat încît se găsește doar un grăunte de uranil într-un litru de apă, astfel că extracția unor cantități folositoare este un proces foarte scump și îndelungat.

Metoda clasică de a capta combustibilul pentru energie nucleară din apele oceanelor este de a scufunda fibre plastice acoperite cu un compus organic, denumit amidoxim. Ionii de uranil se lipesc de amidoxim, putînd fi apoi extrași și rafinați pentru folosirea în cadrul centralelor nucleare, arată engadget.com.

Echipa de la Stanford a creat un prototip care combină carbonul cu amidoximul, pentru ca extracția să devină mult mai eficientă. Trimiterea de semnale electrice prin fibră face ca aceasta să absoarbă de pînă la 9 ori mai mult uranil decît fibrele clasice. De-a lungul unui test de 11 ore efectuat în Golful Half Moon, echipa a capturat de trei ori mai mult uraniu, iar fibrele au avut o durată de viață de trei ori mai mare decît cele clasice.

În 2012, o echipă japoneză a estimat că tehnica de extracție din apă bazată pe metode clasice ar putea oferi un preț de 300 de dolari/ kilogram de uraniu, un preț de trei ori mai mare decît cel. În prezent, prețul a ajuns la aproximativ 150 de dolari/ kilogram extras.

Source: playtech.ro

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
924 locuitori

Pociumbeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Druţa și Pociumbeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 924 de oameni. Satul Pociumbeni a fost menționat documentar în anul 1672.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.