12 june 2016, 17:05 Kaleidoscope views 8877
Cea mai mică țară din lume (Foto)
12 june 2016, 17:05 Kaleidoscope views 8877

Cea mai mică țară din lume (Foto)

Cea mai mică țară din lume este Vaticanul și e situată în interiorul Romei, capitala Italiei. Aceasta poate fi numită cu greu țară în sensul obișnuit. Chiar și denumirea de "oraș-țară", nu i se potrivește destul Vaticanului, deoarece aceasta are doar cîteva străzi în centrul Romei. Suprafața statului e de 0,44 km².

Populația e din aproximativ 840 de persoane. Cetățeni ai acestui stat sînt recunoscuți subiecții Sfîntului Scaun. Independența de Italia, țara a primit-o doar la 11 februarie 1929. În conformitate cu clasificarea internațională Vaticanul e teritoriul suveran al Sfîntului Scaun și reședința înaltei conduceri spirituale a Bisericii Romano-Catolice. Șef al statului este Papa Romei, care este ales pe viață de cardinali.

La Vatican e unica economie non-profit din lume. În linii mari țara există din donații și unele venituri de la turiști, din vizitarea muzeelor și vînzarea suvenirurilor.

CURIOZITĂȚI DESPRE VATICAN. Vaticanul are propriul post de radio, care emite în 47 de limbi, inclusiv, în limba rusă. În epoca Romei Antice locul în care se află acum cea mai mică țară din lume, era considerat sacru și nu era populat. Cetățenia Vaticanului nu poate fi moștenită. Lungimea frontierei de stat e de 3,2 km. La Vatican există propria bancă, ce-i drept acesta se numește "Institutul pentru Lucrări de religie". Bugetul Vaticanului e de 310 milioane dolari SUA. Statul are propria Gară Feroviară și, atenție! 700 de metri de cale ferată.

Source: www.ugaga.net

Keywords:

curiozitati , lume , tari

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
1974 locuitori

Chetrosu este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chetrosu și Todireşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Anenii Noi și la 18 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1974 de oameni. Satul Chetrosu a fost menționat documentar în anul 1840.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.