24 june 2015, 10:52 Kaleidoscope views 6853
Experiment reuşit: creşterea glandei mamare în laborator
24 june 2015, 10:52 Kaleidoscope views 6853

Experiment reuşit: creşterea glandei mamare în laborator

Oamenii de ştiinţă germani au făcut un pas gigantic spre înţelegerea dezvoltării cancerului mamar, în rezultatul căreia şi a metodelor de combatere a acestuia.

Descoperirea au făcut-o specialiștii de la Centrul de Cercetare a Mediului Înconjurător şi a Sănătăţii „Helmholtz", rezultatele căreia au fost publicate în revista „Development".

Situate pretoracic, glandele mamare constau din numeroase alveole, care produc lapte, distribuindu-l printr-o rețea extinsă de canale excretoare. Producția de lapte pentru alăptarea copilului – este un proces complex care implică restabilirea ulterioară a glandelor din contul celulelor stem depozitate.

Anume acest mecanism au reuşit oamenii de știință să-l reproducă. Drept bază au fost luate ţesuturi mamare sănătoase de la femeile care au suferit intervenţii chirurgicale de micşorare a sînilor. Cercetătorii plasau celulele stem în gel colagen de densitate diferită și după cîțiva ani de lucru le-a reuşit să obțină o glandă mamară care funcţionează.

În procesul experimental a devenit clar, de asemenea, că cancerul la sîn este cea mai răspîndită forma de cancer la femei. Anual în întreaga lume sînt diagnosticate aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi. Într-un gel mai dens poate fi observată creșterea celulară invazivă, adică, celulele s-au comportat în același mod ca și în cazul bolilor de cancer. Nu este clar pînă cînd din ce motiv în corpul uman se declanșează mecanismul creşterii necontrolate a celulelor, dar metoda de „modelare a cancerului", descoperită de savanţii germani oferă posibilitatea de a urmări răspîndirea celulelor maligne și găsirea modalităților de tratament.

Source: nat-geo.ru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
104 locuitori

Vesioloe este un sat din cadrul comunei Șipca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Vesioloe alcătuia 104 oameni în anul 2000. Satul Vesioloe a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.