24 iunie 2015, 10:52 Caleidoscop views 6870
Experiment reuşit: creşterea glandei mamare în laborator
24 iunie 2015, 10:52 Caleidoscop views 6870

Experiment reuşit: creşterea glandei mamare în laborator

Oamenii de ştiinţă germani au făcut un pas gigantic spre înţelegerea dezvoltării cancerului mamar, în rezultatul căreia şi a metodelor de combatere a acestuia.

Descoperirea au făcut-o specialiștii de la Centrul de Cercetare a Mediului Înconjurător şi a Sănătăţii „Helmholtz", rezultatele căreia au fost publicate în revista „Development".

Situate pretoracic, glandele mamare constau din numeroase alveole, care produc lapte, distribuindu-l printr-o rețea extinsă de canale excretoare. Producția de lapte pentru alăptarea copilului – este un proces complex care implică restabilirea ulterioară a glandelor din contul celulelor stem depozitate.

Anume acest mecanism au reuşit oamenii de știință să-l reproducă. Drept bază au fost luate ţesuturi mamare sănătoase de la femeile care au suferit intervenţii chirurgicale de micşorare a sînilor. Cercetătorii plasau celulele stem în gel colagen de densitate diferită și după cîțiva ani de lucru le-a reuşit să obțină o glandă mamară care funcţionează.

În procesul experimental a devenit clar, de asemenea, că cancerul la sîn este cea mai răspîndită forma de cancer la femei. Anual în întreaga lume sînt diagnosticate aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi. Într-un gel mai dens poate fi observată creșterea celulară invazivă, adică, celulele s-au comportat în același mod ca și în cazul bolilor de cancer. Nu este clar pînă cînd din ce motiv în corpul uman se declanșează mecanismul creşterii necontrolate a celulelor, dar metoda de „modelare a cancerului", descoperită de savanţii germani oferă posibilitatea de a urmări răspîndirea celulelor maligne și găsirea modalităților de tratament.

Sursa: nat-geo.ru

Cuvinte cheie:

descoperire , sanatate , cancer , savanti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2794 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2794 de oameni. Satul Horodiște a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.