20 january 2014, 11:33 Kaleidoscope views 11073
De ce zboară păsările în stoluri în formă de V (VIDEO)
Photo: gandul.info
20 january 2014, 11:33 Kaleidoscope views 11073

De ce zboară păsările în stoluri în formă de V (VIDEO)

Revista Nature publică un articol care răspunde la o întrebare pe care toţi ne-am pus-o la un moment dat: de ce zboară păsările în formaţii similare literei V?

Nature scrie că această formă ajută păsările să economisească energie, făcînd zborul mai uşor, un efect similar fiind întîlnit şi la sportivii care aleargă sau merg cu bicicleta în pluton.

De altfel, urmărind un stol de ibişi chei, specie pe cale de dispariţie, cercetătorii au ajuns la concluzia că, într-o formaţie în V, dacă toate păsările reuşesc să se sincronizeze, atunci fiecare dintre ele exploatează curentul de aer format de aripile păsării din faţă.

Nature scrie că păsările au nevoie să îşi reducă efortul în timpul zborului, deoarece ritmul lor cardiac atinge 400 de bătăi pe minut, mai mult decît dublul pulsului oamenilor cînd aleargă (180).

În plus, un alt avantaj al zborului în formaţie în V este faptul că în vîrful V-ului stă pasărea cea mai experimentată, care ştie cel mai bine drumul.

Source: gandul.info

Keywords:

pasari , natura , video

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1508
Populația:
1076 locuitori

Coşcodeni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bobletici, Coșcodeni și Flămînzeni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Coșcodeni a fost menționat pentru prima data în anul 1508 cu numele Flămînzeni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.