28 september 2023, 11:00 Moldovan reality views 2211
Nicolae Pascaru:
28 september 2023, 11:00 Moldovan reality views 2211

Nicolae Pascaru: "Moldova nu trebuie să folosească tema gazelor ca instrument politic împotriva Rusiei"

Moldova nu trebuie să folosească subiectul gazelor ca instrument politic împotriva Rusiei, iar holdingul rus de gaze nu recunoaște rezultatele auditului său internațional unilateral al datoriilor, în urma căruia țara a "anulat" 99% din datoria sa către Gazprom.

O astfel de opinie a exprimat fostul deputat al Parlamentului Republicii Moldova, politologul, președintele organizației "Voievod", Nicolae Pascaru, comentînd rezultatele auditului datoriei Moldovagaz și perspectivele încheierii conflictului privind gazele între Gazprom și autoritățile moldovenești, relatează Noi.md

După cum se știe, Gazprom consideră că datoria Moldovei pentru gaze este de 709 milioane de dolari, din care datoria în sine este de 433 milioane de dolari, iar restul este o penalizare pentru întîrzierea plăților. Totodată, după publicarea rezultatelor auditului, autoritățile moldovenești au declarat că, în opinia lor, datoria Chișinăului este de doar 8,6 milioane de dolari.

Nicolae Pascaru a declarat că pledează pentru ca Moldova să-și plătească datoriile atît cît datorează, și nu mai mult.

"Dacă pentru acest lucru este necesar un audit, atunci el trebuie făcut, dar nu în modul în care a fost realizat acum. Companiile Forensic Disk Alliance & Co și Wikborg Rein Advokatfirma AS nu au avut reptul să efectueze acest audit. Întrucât, conform legislației Republicii Moldova, orice companie care efectuează astfel de audituri trebuie să fie înregistrată într-o comisie specială de audit din cadrul Ministerului Finanțelor. Din cîte știm, în prezent aceste două companii de audit nu s-au înregistrat în această comisie", a subliniat Nicolai Pascaru.

"Ca urmare, auditul a fost efectuat unilateral, iar Moldova singură "și-a anulat" 99% din datoria sa față de Gazprom, pe care acest audit nu o recunoaște. Toată lumea știe că Rusia folosește Gazprom ca instrument politic și eu sînt împotriva acestui lucru. Dar sînt și împotriva utilizării de către Moldova a problemei gazelor ca instrument politic împotriva Rusiei. Sîntem o țară neutră. Pe noi, cetățenii, acest audit, pe care nimeni nu îl recunoaște, ne-a costat mai mult de 1 milion de euro. Cel mai neplăcut lucru este că aceste autorități își vor lua apoi bagajele și vor pleca din Moldova, iar pentru toate aceste jocuri, împrumuturi vom plăti noi și copiii noștri, și eventual nepoții noștri", a spus fostul deputat al Parlamentului Moldovei.

În același timp, Pascaru a criticat decizia autorităților moldovenești de a da în chirie sistemul de transport al gazelor din țară către Vestmoldtransgaz SRL, care aparține companiei românești Transgaz (75%) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (25%).

"Este foarte rău că autoritățile renunță la controlul din partea statului al unei infrastructuri atît de importante. Autoritățile ne spun că acesta este doar un contract de locațiune, dar noi cu toții înțelegem că acest "doar contract de locațiune" mîine-poimîine se poate transforma într-un contract de vînzare. Nu trebuie să pierdem controlul asupra unor astfel de obiecte importante din punct de vedere strategic, precum rețelele de transport al gazelor", a spus Nicolai Pascaru.

Întrebat la ce ar putea duce transferul drepturilor de operare a rețelei de transport al gazelor către o companie românească și dacă trebuie să așteptăm o majorare a tarifelor la gaze, fostul deputat al Moldovei a răspuns că opoziția califică deja acest pas drept un "atac raider" și își exprimă temerile că după rețeaua de transport al gazelor ar putea fi transferate și alte întreprinderi de stat din Moldova, importante din punct de vedere strategic.

Răspunzând la întrebarea dacă această decizie a autorităților moldovenești ar putea agrava problemele din economia Moldovei și afecta negativ bunăstarea populației, Nicolae Pascaru a spus că, în opinia sa, acest lucru, precum și achiziționarea gazelor din sursele pe care ni le indică BERD, vor duce la o creștere a tarifelor pentru consumatorii finali din Moldova.

Întrebat dacă au fost întreprinse măsurile necesare pentru asigurarea furnizării neîntrerupte de gaze către consumatori în perioada toamnă-iarnă 2023/2024 și dacă populația țării va avea probleme cu gazul, el a menționat că nu crede că moldovenii vor avea o insuficiență de gaze în această iarnă.

"Și premierul Dorin Recean a spus că sîntem pregătiți pentru iarnă. Un alt lucru este îngrijorător: la ce preț va fi acest gaz. A devenit cunoscut faptul că Moldova va cumpăra peste 100 de milioane de metri cubi de gaze de la compania grecească DEPA cu un împrumut de la BERD. DEPA este o companie care cumpără gaze de la același Gazprom. Se pare că Moldova cumpără aceste 100 de milioane de metri cubi de gaz de la greci, care l-au cumpărat de la ruși. Adică cumpărăm același gaz al Gazpromului, doar de câteva ori mai scump. Aici procuratura ar trebuie să investigheze și să afle dacă în spatele acestor tranzacții nu există careva scheme", a spus Nicolae Pascaru.

Source: noi.md

Keywords:

Nicolae Pascaru , gaz , Rusia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
8 locuitori

Ghizdita este loc.st.c.f. din comuna Fîntînița, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 175 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni. Loc.st.c.f. Ghizdita a fost înființată la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.