30 october 2022, 12:00 Moldovan reality views 4518
Istoria impresionantă a italianului pentru care Moldova a devenit o a doua casă
30 october 2022, 12:00 Moldovan reality views 4518

Istoria impresionantă a italianului pentru care Moldova a devenit o a doua casă

S-a îndrăgostit de o moldoveancă, a venit cu ea aici și nu regretă. Republica Moldova a devenit locul căruia îi spune cu drag „acasă”.

Este vorba despre Marco Ballerini, istoria căruia a fost prezentată în cadrul proiectului „Trăim în pace!”, transmite jurnaltv.md.

De opt ani, italianul, arhitect de profesie, e stabilit la Chișinău, unde creează proiecte urbane ambițioase. Spune că nu se simte niciodată străin.

Marco Ballerini s-a născut în Florența, oraș numit și "muzeu în aer liber". De mic a fost înconjurat de operele celor mai renumiți artiști ai Renașterii, care l-au făcut să îndrăgească domeniul.

Marco Ballerini, arhitect: "Specializarea mea e „green building”. Adică, case ecologice care au consum scăzut de energie, aproape de zero. Mai ales în ultima perioadă, cînd vorbim despre costurile energiei, este foarte întrebat acest tip de case. Este viitorul, nu poate fi altfel."

Tot în Italia a făcut cunoștință și cu viitoarea sa soție.

Diana Ballerini, femeie de afaceri: "Și? Imediat. Da, pare foarte straniu pentru mulți ca un italian să se căsătorească în doar nouă luni de zile. La ei nu este acest obicei să o facă atât de repede, dar se vede că l-am cucerit foarte rapid!"

Marco niciodată nu a crezut că va pleca din Italia, dar acum opt ani, după căsătorie, tânăra familie a venit la Chișinău. Prima impresie este greu de uitat.

Marco Ballerini, arhitect: "Am aterizat noaptea la Chișinău, am intrat prin Porțile Orașului și a fost un șoc. Eu vin din Florența, oraș foarte frumos, ordonat. Dar aici, nimic. Mai ales zece ani în urmă, totul era haotic, cu o construcție una lîngă alta. Era un șoc."

Întrucît a venit din unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Marco a perceput Chișinăul ca o provocare și s-a hotărît să contribuie la modernizarea acestuia.

Marco Ballerini, arhitect: "M-am gîndit că se poate de făcut ceva ca în Italia sau ca în Europa."

Împreună cu un partener a creat o companie de arhitectură și design. Proiectele sunt ambițioase.

Marco Ballerini, arhitect: "Pasiunea mea sînt proiectele rezidențiale. Noi creăm un loc de vis pentru familii. Un loc unde pot fi crescuți copii, o poveste. E ceea ce îmi place cel mai mult în lucrul meu."

Lucrul și familia l-au ajutat să se adapteze rapid. Dar există aici încă unele lucruri care îi par stranii.

Marco Ballerini, arhitect: "Încă nu înțeleg cum se poate așa de sărbătorit totul și să nu se lucreze de sărbători. Sfântul Ion, Sfântul Vasile, ”sfântul ceva”, hramul satului, sfințirea fântânilor. În fiecare săptămână este o zi în care nu se lucrează."

În timpul liber, Marco Ballerini călătorește. Spune că nu s-a așteptat să vadă aici atâtea locuri frumoase, că se va simți atît de bine și niciodată străin.

Source: noi.md

Keywords:

Moldova , Italia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
155 locuitori

Lipovăţ este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Glodeni și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Lipovăț a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.