02 january 2022, 16:00 Moldovan reality views 2499
Oleg Ianovschii: «În Occident nu mai există noțiunea de elită națională. Elitele urmăresc doar propriile interese». Partea 2
02 january 2022, 16:00 Moldovan reality views 2499

Oleg Ianovschii: «În Occident nu mai există noțiunea de elită națională. Elitele urmăresc doar propriile interese». Partea 2

Cine va transpune în viață planurile elitelor mondiale, după ce clasa de mijloc va fi ștearsă? Cum funcționează rețeaua mondială de guvernare și care-s cele cinci puncte de sprijin ale influenței ei? Cum se formează paradigma informațională mondială și cum este ea gestionată în regim manual? Cum, în pași numărați, elita a comutat omenirea spre un consum redus? Despre aceasta și despre multe altele – într-un interviu a vorbit la postul ДеньТВ Oleg Ianovschii, consultant politic, lector la catedra teorie politică a Institutului de stat pentru relații internaționale din Moscova (MGIMO).

Portalul Noi.md propune cititorilor săi versiunea scrisă a acestei discuții.

Mulțumesc, ați răspuns la întrebarea : "cine?" și la întrebarea: "cum?" . Totuși: "pentru ce?". Să luăm un exemplu concret. În răspuns, Dvs. ați revenit la înțelegerea noastră clasică a elitelor, ce exprimă ele totuși, își apără interesele. Care poate fi interesul unor elite convenționale, orice am subînțelege noi prin ele, dacă ele distrug orientarea sexuală tradițională a populației giganticei lumi albe?

Știți ce-i interesant aici? Mai ales că se pot raporta la aceeași categorie toate momentele rasiale, sexuale, etnice, de migrație. Peste tot principiul este unul: "divizează și domnește". Hai să credem că interesul național nu interesează pe nimeni, unul dintre savanți a spus că în sec.21 statul nu mai este stat. Este un oarecare teritoriu pentru întreținerea populației, gata. Adică, e pur și simplu un țarc, niște linii conturate. Lars von Trier (regizor danez – nota red.) are un film, "Dogvill". Acolo toți locuiesc în niște pătrățele. Clar că-s doar hotare imaginare, în care ei au fost plasați, și iar, din punctul de vedere al elitei globale, este și acesta un țarc. Din care nu puteți ieși. Noi vă spunem ce să faceți și ce să nu faceți. E absolut logic. De bună seamă – divizează și domnește.

Unu – există acest teritoriu. Doi – mai multe pături sociale e mai dificil să se organizeze. Mai mult, există studii, în special bazate pe exemplul englez, care spun că dacă societatea este mai diversă, ea este mai puțin unită, mai puțin implicată politic, tot din contul autoorganizării și organizării de sus. Dacă înainte vreme exista sindicatul, era clar pe ce bază ne organizăm, dar aici nu este clar. Fiecare se va auto-organiza, și se vor bate înde ei. Perfect. Curat niște triburi.

Apoi, principalul, această societate apatică devine mai indiferentă față de mediul ambiant, mai agresivă față de cel extern, pentru a se apăra pe intern. Conceptul prieten-dușman, cunoaștem asta.

Și cel mai interesant. Deosebit de activ acest lucru s-a manifestat în perioada coronavirusului, - schimbarea ierarhiei necesităților. Oamenii au nevoie de mai puțin, și există studii care compară de ce avea nevoie un englez în a. 2000 și acum. Mult mai puțin. Să luăm, spre exemplu, lockdown. O temă fierbinte, nu vorbim despre aceea de ce se face asta. Dar, o oarecare construcție teoretică abstractă. Închipuiți-vă, că la noi inflația este foarte înaltă, cea a produselor alimentare îndeosebi. Totul nu este foarte bine, producerea așa și așa, se încearcă și impunerea diferitor momente ecologice. Și ce anume cere omul, majoritatea, 80 % convențional? Majorarea salariului, sporirea bunăstării, a sistemului medical, de sănătate, protejarea drepturilor, pensii etc. Și acum să ne închipuim că a fost introdus lockdown. Încă mai aveți acele cerințe, dar pentru o vreme ați fost limitat. Apoi a urmat al doilea lockdown, al treilea, al cincilea. Ce veți dori după al cincilea lockdown? O majorare de salariu? Nu, scoaterea lockdown-ului. Și după ce îl vor scoate, veți fi recunoscător și nu veți mai cere nimic. Simple practici sociale de inginerie socială. Nimic complicat. Este utilizat în publicitate. Și așa funcționează .

La fel și din punctul de vedere al minorităților. Să le numim minorități de migrație. Există un concept straniu, numit bioleninism. În mediul dreptei americane. Eu nu-s de acord , dar iată care-i sensul. La căderea Imperiului rus s-a format o nevoie urgentă de elită. De unde să se ia? Conta originea de clasă. Și de unde o luam atunci – din elementele de clasă apropiate, în cazul dat. Ce era principal aici? Pentru că exista partidul, aceste elite noi erau, desigur, loiale partidului, pentru că de unde să se ia – din ”mocirlă în cneji”. Și acum închipuiți-vă o situație: în elita guvernantă aveți o populație masculină albă, evident. Este o majoritate masculină albă absolută, care are totul la dispoziție – guvernarea și tot - tot - tot. Și există a clasă de mijloc mai extinsă, care se poate autoorganiza, care dispune de careva forme ale societății civile, de conștiință, de niște instrumente, inclusiv la nivelul unor cluburi, are niște idei. În principiu, aceasta este pătura care dispune de posibilitate financiară și de o anumită mentalitate critică, care poate concura, un fel de armă organizațională. Și principalul, pentru că la ei totul este bine, în special, niște boomeri convenționali, în anii 60, lor le era indiferent că nu vor fi primiți undeva. Ei au economii, ei nu au nevoie să meargă în politică, ei pot activa în sectorul financiar, pot sta la pensie. Autosuficienți, eu nu țin supărare pe toți ceilalți.

Și să luăm, spre exemplu, un travestit negru, cu un singur picior. Ce șanse are el să iasă undeva? Deseori are și probleme psihice. Este bolnav social, în viziunea majorității. Are o identitate ștearsă, este foarte vulnerabil. De aceea este cultura supărării, toată lumea este supărată. Pentru că nu există nimic despre ce tu poți spune ferm, totul este foarte fluid. Și să ne închipuim, că luăm reprezentanții convenționali ai populației negre cu adevărat asuprite, a unei minorități sexuale și, admitem, de gen și etnici, și le oferim acces la casa Albă, sau la o corporație, sau într-o medie convențională, și ce nivel de loialitate dintr-o dată! Nivelul de loialitate, apoi nivelul de ură, dulăi de pază contra oricui, apoi un nivel de autoorganizare, căci grupurile mici întotdeauna se organizează, cunoaștem din exemplul grupurilor etnice, grupurile mici se organizează în clici integre care se opun tuturor celorlalți și își apără propriile interese. Ei își pun oamenii lor, ei se lasă dirijați din contul loialității absolute și-s foarte utili în acest caz. Adică, este un fel de construire a unui partid. Foarte loial. Și ce e mai interesant, să zicem, pe exemplul partidului democrat, ei înțeleg, că dacă acesta pleacă – pentru ei totul s-a terminat. De aceea ei se vor ține din răsputeri, vor minți, vor face propagandă deschisă, orice, doar să se păstreze pe ei înșiși. Așa funcționează asta, cred eu.

Source: noi.md

Keywords:

economie , lume

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
340 locuitori

Gordineştii Noi este un sat din cadrul oraşului Edineţ, raionul Edineţ. Satul Gordineştii Noi se află la 5 km de oraşul Edineţ, la 13 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 340 locuitori. Satul Gordineştii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.