26 december 2020, 12:00 Moldovan reality views 3212
Uleiul de floarea-soarelui s-a scumpit considerabil
26 december 2020, 12:00 Moldovan reality views 3212

Uleiul de floarea-soarelui s-a scumpit considerabil

Uleiul de floarea-soarelui s-a scumpit considerabil, cu tocmai 40% la sută comparativ cu anul trecut. Producătorii susțin că se întâmplă din cauza prețului mare la semințele de floarea-soarelui, dar și calitatea proastă a acestora.

Oamenii au observat că de trei săptămâni preţul uleiului creşte tot mai mult. Ei sunt indignați și spun că vor fi nevoiți să consume mai puțin ulei.

"Sunt minunate, pentru cel care are bani. Vom vedea peste trei sau patru luni cât o să coste".

- S-a ridicat. S-a ridicat cu mult. Pentru ulei foarte mult.
- Vi se pare normal acest lucru?
- Ei normal, cum normal? Cui îi va fi bine așa? Iaca înainte eu luam acesta cu 23, dar acum e 26.

"Bate la buzunar, dar ce o să facem. Trebuie să-l cumpărăm. Altă ieșire din situația nu avem".

"Oleacă s-a scumpit. E clar că nu-i comod, dar ce să-i faci. Deodată a fost trei lei, pe urmă încă trei lei și nu știu până în primăvară cât va mai fi".

Unii nu se prea grăbesc să cumpere ulei atât de scump.

- Mai puțin mâncăm acum. Luam cu 20 acolo, dar acum e 24. Cu 1700 nu prea mâncăm mult și bun.
- Cumpărați mai puțin?
- Mai puțin și turnăm tot puțin.

"E foarte scump. Foarte scump și nu avem pe ce cumpăra. Mâncăm fără ulei. Nu avem bani".

"Când era mai ieftin cumpăram câteva sticle de acestea de un litru, dar acuma o să i-au mai puțin. O sticlă, două. Așa-i".

Comercianții de la piață susțin că și vânzările au scăzut.

"Cu doi lei s-a scumpit acum. Lumea nu are bani. Mai puțin cumpără, un litru sau jumătate de litru. Puțin se cumpără, foarte puțin".

"S-a scumpit deja cu vreo șase lei la litru. Treptat, doi lei, apoi iar doi lei. Avem cumpărători, ei vin, căci înțeleg situația și vin".

"A fost oleacă de secetă și s-a ridicat prețul la ulei. Anul trecut la noi, uleiul a fost 18-19 lei și dublu rafinat la 20 de lei. Anul acesta e 24 și 26".

Producătorii au o explicaţie.

"Parvine mai puțină materie primă pe piață, de o calitate mai joasă și contribuie esențial la preț. Miezul nu are proprietățile care noi le așteptam. Noi producătorii undeva la 30-40 de procente s-a ridicat prețul", a afirmat producătorul de ulei, Valeriu Papuc.

Pe de altă parte, agricultorii spun că semințele de floarea-soarelui s-au scumpit o singură dată şi chiar dacă roada a fost mai mică, este de calitatea bună.

"Scumpirea din ultimile zile, nu vorbește despre aceea că este argumentată, deoarece dacă să luăm trei săptămâni în urmă, prețul la floarea-soarelui e tot același. Calitatea e normală. Producătorii de ulei la noi sunt necontrolați, sunt monopoliști și practic, ce vor aceea fac", a menţionat agricultorul, Nicanor Buzavoi.

La piaţă, un litru de ulei presat costă în jur de 24 de lei, iar cel rafinat ajunge până la 30 de lei.

Source: www.publika.md

Keywords:

ulei , preţ

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1538 locuitori

Brînzeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Brînzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanţă de 18 km de Edineţ şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1538 de oameni. Prima atestare documentară a satului Brînzeni din ținutul Hotin datează din anul 1606.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.