05 april 2020, 15:30 Moldovan reality views 3789
Hrișca, de negăsit în unele magazine moldovenești
05 april 2020, 15:30 Moldovan reality views 3789

Hrișca, de negăsit în unele magazine moldovenești

Hrişca a devenit un lux pentru moldoveni. În ultimele două săptămîni, acest produs este greu de găsit în magazine. Şi asta pentru că în ţara noastră există un singur producător care nu o poate vinde, deoarece nu a fost prelucrată, iar ţările vecine au blocat exporturile de hrişcă pînă la 1 iunie.

Anual, 85% din cantitatea de hrişcă importată în ţară vine din Rusia şi din Ucraina. În primele trei luni au ajuns 421 de tone. La sfîrşitul lunii martie, exporturile de hrişcă au fost stopate, pentru ca să nu se creeze deficit pe pieţele interne ale ţărilor producătoare, scrie publika.md.

"La 20 martie, 2020 de către serviciul veterinar fito-sanitar au fost pus restricţii pentru exportul produselor ce ţine de hrişcă. Pentru prima perioadă au spus pentru zece zile, apoi s-a schimbat pînă la întîi iunie", a declarat Oleg Liscenco, şef adjunct ANSA.

Nicolae Micu este singurul producător de hrişcă de la noi din ţară. Fermierul plantează anual cîte 100 de hectare. În 2019, bărbatul a scos în vînzare 18 tone de hrişcă. Producătorul spune că în această perioadă, cererea a crescut semnificativ. Pe de altă parte, el nu poate vinde hrişca, pentru că fabricile de prelucrare sînt închise din cauza pandemiei.

"Pe noi ne contactează consumatorii mai ales care au probleme, copii care au alergii şi sînt interesaţi anume de hrişcă verde, dar la moment nu putem să răspundem la cerere", a explicat Nicolae Micu.

Anul trecut, aproape 2500 de tone de hrişcă au ajuns în ţara noastră din Rusia, iar 194 de tone din Ucraina.

Source: publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
343 locuitori

Poiana este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanţă de 22 km de orașul Edineț și la 22 km de stația de cale ferată Rediul Mare. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 343 de oameni. Satul Poiana a fost întemeiat în anul 1915. La 1 km spre nord de satul Poiana se află parcul Hincăuți, fondat la începutul secolului XX, pe o suprafață de 27 ha.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.