19 august 2018, 12:00 Moldovan reality views 11301
Încotro va conduce Moldova noua strategie de apărare?
19 august 2018, 12:00 Moldovan reality views 11301

Încotro va conduce Moldova noua strategie de apărare?

Strategia națională de apărare, adoptată de Parlament cu majoritate de voturi, a intrat în vigoare la începutul lunii august, fără tradiționala promulgare de către președinte.

Documentul acordă o atenție sporită problemei transnistrene și cooperării cu NATO. Una dintre stipulările, care au provocat dezbateri aprinse a fost statutul de neutralitate al Moldovei. Documentulvizeazăformareaarmatei profesionaleîn RM și presupune sporireafinanțării bugetare a sectoruluide apărare și securitate.

Experții și opoziția au criticat strategia pe parcursul întregii perioadede examinare a acesteia, evidențiind componenta politică a documentului și faptul că multe dintredispozițiile sale necesită o definitivare.

Cetățenilor le este promisă «securitatea și prosperarea»

Anterior, divergențele dintre Guvern și Parlament,pe de o parte, și șeful statului,pe de alta, nu au permis adoptareaStrategiei naționale de securitate a Moldovei. Președinția a elaborat documentul încă în anul 2016,sub conducerea șefului de atunci al statului Nicolae Timofti, însă Parlamentul nu s-a grăbit să-l examineze.În rezultat, în scurt timp după ce a fost ales președinte, Igor Dodon a retras documentul,pentru a-l perfecta.

În cazulStrategiei de apărare autoritățile au decis să meargă pe altă cale, mai ales, că Igor Dodonși-a anunțat intenția de a o bloca,dacă în timpul examinării acesteia Parlamentul nu va ține cont de propunerile sale. Practic, toate amendamentele propuse de șeful statului și de opoziția parlamentară au fost respinse de Comisia pentru securitate națională, apărare și ordine publică.

Pentru a evita scenariul întoarcerii Strategiei de la Președinție în Legislativ, documentul nu a fost adoptat cu titlu de lege. Strategia națională de apărare este aprobată prin decizia Parlamentului, fapt care permite renunțarea la Decretul prezidențial privind promulgarea. Iată de ce la începutul lui august aceasta aapărut în„Monitorul Оficial” cu semnăturaspicherului Andrian Candu.

Strategia națională de apărare pentru anii 2018-2021 și Planul de acțiuniîn vederea implementării eiau fost elaborate de un grup de lucru interdepartamental, creat în anul2016. Din componențalui au făcut partereprezentanți a23 organe și instituții din sectorul de apărare. După ce documentele au venit de la Guvern, deputaților le-a fost suficient mai puțin de o lună pentru a le examina și adopta în redacție definitivă.

Strategia evidențiază șase direcții, care țin de interesele naționale.Este vorba despre asigurarea suveranității, independenței, unității și indivizibilității statului; garantarea dezvoltării stabile și durabile a statului; integrarea europeană;reintegrarea teritorială; bunăstarea cetățenilor; aportul la asigurarea securității internaționale.Documentul stipulează ”intențiile ferme ale statului de a crea un mediu în care cetățenii să poată trăi în condiții de securitate și prosperare”.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

strategie , armata , aparare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
769 locuitori

Agronomovca este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Agronomovca, Zăzulenii Noi și Negurenii Noi. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Ungheni şi la 95 km de Chişinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Satul Agronomovca a fost întemeiat în anul 1912.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.