07 september 2015, 15:21 Moldovan reality views 8829
Bibliotecarii din Republica Moldova au vizitat bibliotecile din Germania
Photo: facebook.com
07 september 2015, 15:21 Moldovan reality views 8829

Bibliotecarii din Republica Moldova au vizitat bibliotecile din Germania

Într-o binecunoscută zicală se spune: „Mai bine o dată să vezi decît o sută de ori să auzi." La începutul lui iunie 2015 bibliotecari moldoveni au participat la o vizită tematică cu motoul „Despre transformarea bibliotecii într-un spaţiu pentru evenimente şi discuţie" facilitată de către Ministerul Federal al Afacerilor Externe. În cele ce urmează, Mariana Harjevschi şi Eugenia Bejan descriu experienţa trăită în Germania.

Un articol de Mariana Harjevschi şi Eugenia Bejan:

«Recent am avut ocazia să ne convingem cît de adevărată este această expresia a înţelepciunii populare. Despre Germania am avut oportunitatea să citim, să auzim, să studiem mai multe lucruri din diverse surse. Bibliotecile din această ţară le ştiam ca un model de instituţii moderne şi bine organizate. Dar şansa de a le vizita la fața locului o considerăm a fi unică.

Graţie programului desfăşurat în perioada 7-13 iunie 2015 şi susținut de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane și Institutul Goethe, am reușit să descoperim minunatele biblioteci germane din München, Berlin și Brandenburg. Grupul din Moldova, compus din Mariana Harjevschi, director al Bibliotecii Municipale B.P.Hasdeu Chişinău şi preşedinte al Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, Eugenia Bejan, director adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii Ion Creangă și secretar al Consiliului Biblioteconomic Național, Vera Cimpoeș, director al Bibliotecii Universității din Comrat și Aliona Derevenco de la Biblioteca Publică din Rîbnița, a participat la acest program împreună cu un grup de bibliotecari din Ucraina.

Agenda vizitei a inclus un program excepțional și eficient organizat, ce ne-a oferit posibilitatea să cunoaştem sistemul de biblioteci din Germania, serviciile oferite pentru diverse categorii de utilizatori, arhitectura și designul interior de bibliotecă, tendinţele de dezvoltare a domeniului în general. Printre bibliotecile care ne-au marcat pe parcursul întregii săptămîni au fost şi biblioteci naţionale, ştiinţifice, publice: Bayerische Staatsbibliothek (Biblioteca de Stat Bavareză), Münchner Stadtbibliothek (Biblioteca Publică din München), Staatsbibliothek zu Berlin (Biblioteca de Stat din Berlin), Universitätsbibliothek der Humboldt-Universität zu Berlin (Biblioteca Universității Humbolt), Fouqué-Bibliothek Brandenburg (Biblioteca Publică Fouqué din Brandenburg), Stadtbibliothek Berlin-Lichtenberg (Biblioteca Publică din Berlin, filiala Lichtenberg).

Subiectele abordate pe parcursul vizitei au fost pe potriva intereselor profesionale și, în mod special, din perspectiva tendințelor în domeniul biblioteconomic. Am avut posibilitatea să discutăm cu mai mulţi colegi din Germania despre elaborarea strategiilor de bibliotecă, implementarea tehnologiilor în activitatea bibliotecilor, digitizarea colecțiilor de patrimoniu, despre rolul bibliotecilor sociale pentru familiile social-vulnerabile, mecanismul de funcționare al bibliotecilor mobile, specificul instruirilor pentru utilizatori, transformarea spațiilor bibliotecilor pentru tineri și copii, formarea continuă a bibliotecarilor. Am avut ocazia să ne convingem că în Germania bibliotecile sunt cu adevărat accesibile publicului, le oferă un mediu şi spaţiu benefic pentru comunicare, instruire, studiu şi dezvoltare. De exemplu, faptul că toate bibliotecile ştiinţifice şi cele universitare sunt deschide publicului larg de peste 16 ani confirmă acest fapt. Iar bibliotecile publice oferă o atenţie deosebită copiilor şi tinerilor, imigranţilor, celor care sunt în dificultate.

Deşi în Germania lipseşte o lege a bibliotecilor la nivel federal, sistemul, care este unul destul de complex din punct de vedere al administrării şi finanţării, funcţionează foarte bine. Acest fapt se datorează profesionalismului bibliotecarilor şi managerilor de biblioteci, respectării standardelor în domeniu şi nu în ultimul rînd şi înţelegerii de către autorităţi a importanţei instituţiilor bibliotecare pentru dezvoltarea societăţii.

Vizita noastră a inclus şi întîlniri cu oficialități și reprezentanți din cadrul Goethe Institut din München, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei și Asociația Bibliotecarilor din Germania, care au deschis noi perspective de colaborare cu bibliotecarii din Republica Moldova și Ucraina.

Această vizită va avea o continuare în activităţile, relaţiile de colaborare pe care le-am stabilit şi urmează să le dezvoltăm cu unii colegi din Germania, cum ar fi cei de la Institut für Bibliotheks- und Informationswissenschaft din cadrul Humboldt-Universität zu Berlin, Münchner Stadtbibliothek şi altele. În perspectivă ne dorim organizarea unor conferinţe video cu experţi din bibliotecile germane, proiecte orientate spre formarea profesională continuă a bibliotecarilor din Moldova.

S-a impulsionat relaţia Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova cu Institutului Goethe din București, la a cărui invitaţie, precum şi a Asociației Bibliotecarilor din România, Asociației Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, va participa la un atelier profesional pentru bibliotecari care va avea loc la București, avînd ca subiect tendințele de dezvoltare în bibliotecile publice. Totodată, Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu Chişinău va găzdui în perioada 1 august – 11 septembrie o expoziție itinerantă și inedită intitulată Faustbook. Coperți actuale pentru autori clasici de limbă germană în viziunea lui Julien Britnic, care include lucrări din literatura clasică ce vor fi prezentate publicului cu „îmbrăcăminte nouă și atipică", astfel încît vizitatorii să fie tentați să le răsfoiască. Iar utilizatorii vor găsi pe prima pagină a „cărților" 3 întrebări, legate de romanul respectiv, și vor putea răspunde în scris, cu imaginație, tot ce doresc.

Un rezultat al acestei vizite a fost şi iniţierea unor proiecte de colaborare cu bibliotecarii din Ucraina. În perioada 17-19 septembrie 2015 un grup de 10 membri ai Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova vor întreprinde o vizită de documentare la Asociația Bibliotecarilor din Ucraina, pentru a efectua un schimb de experiențe în domeniul managementului asociației profesionale, instruirea bibliotecarilor etc., precum și semnarea unui Acord de colaborare.

Mulţumim mult organizatorilor acestei vizite, inclusiv Ambasadei Germaniei la Chişinău pentru tot suportul acordat.»

Source: chisinau.diplo.de

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1917
Populația:
216 locuitori

Chirileni este un sat din cadrul comunei Drăgăneşti, raionul Sîngerei. Localitatea se află într-o regiune de şes şi mici coline între rîurile Soloneţ şi Ciulucul Mare, la o distanță de 17 km de oraşul Sîngerei și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Satul Chirileni a fost menționat documentar în anul 1917.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.