08 april 2014, 10:36 Moldovan reality views 12679
Un moldovean cultivă căpşuni fără... pămînt
Photo: prime.md
08 april 2014, 10:36 Moldovan reality views 12679

Un moldovean cultivă căpşuni fără... pămînt

Metoda inedită de creştere a fructelor în vată minerală se numeşte hidroponică. Cu o investiţie de aproape 20 de milioane de lei, Ion Bobeico a implementat tehnologia, utilizată pe larg în lume, şi la Criuleni.

Ion Bobeico este primul agricultor din Republica Moldova, care creşte căpşuni după tehnologia hidroponică. Sera de aproape un hectar este dotată cu cele mai performante utilaje pentru ca tot anul să fie roadă.

Este un sistem complex, ceea ce ţine de stabilitatea climei în interior serei, avem sistemul de irigare prin picurare. Avem sistemul de ceaţă, o să fie sistemul de iluminare, spune Ion Bobeico.

Agricultorul spune că asemenea tehnologie permite să fie cultivat orice produs vegetal.

Recoltarea căpşunelor se face, la fel, după o metodă specială. Totuşi, muncitorii spun că lucrul este mai uşor şi mai plăcut.

După un an, atît plantele de căpşună, cît şi vata minerală este schimbată. Cu toate avantajele, cultivarea căpşunelor în vată minerală are şi riscuri.

Căpşunele crescute la Criuleni sunt livrate doar în supermarketurile şi restaurantele din ţară, iar un kilogram ajunge să coste 50 de lei.

Source: www.prime.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
114 locuitori

Rediul de Sus este un sat din cadrul comunei Albineţul Vechi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 114 oameni. Satul Rediul de Sus a fost menționat documentar în anul 1552.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.