29 march 2019, 11:37 Moldovan Diaspora views 14763
Anunț important pentru cetățenii din diasporă care beneficiază de pensie
29 march 2019, 11:37 Moldovan Diaspora views 14763

Anunț important pentru cetățenii din diasporă care beneficiază de pensie

Cetățenii R. Moldova, beneficiari de pensie în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale, semnate de către republica noastră cu 12 state europene, sînt obțigați să prezinte la Casa Naţională de Asigurări Sociale așa-numitul „Certificat de Viaţă" anual, pînă la 31 decembrie.

Documentul este necesar pentru a confirma faptul aflării beneficiarului de pensie în viaţă, fiind necesar pentru continuarea pe parcursul anului următor a procesului de plată şi transfer a prestaţiei pe contul beneficiarului.

„Certificatul de Viaţă" este semnează în prezenţa persoanei care are dreptul la pensie de către instituţia competentă a celeilalte părţi contractante, care confirmă că documentul a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.

În caz de neprezentare a acestui act, transferul pensiei stabilite se suspendă de la 1 ianuarie a anului viitor. Plata pensiei se reia de la data suspendării, numai cu condiţia de prezentare a certificatului, prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viaţă.

Casa Naţională de Asigurări Sociale anunță că, de la începutul anului 2019, peste 100 de beneficiari de pensii acordate în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale nu au prezentat asemenea certificate.

În total, Casa Naţională de Asigurări Sociale plăteşte circa 540 de pensii în baza acordurilor bilaterale cu alte state.

Statele cu care R. Moldova a semnat acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale sînt Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania.

Source: ziarulnational.md

Keywords:

diaspora , pensionarii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1848
Populația:
1335 locuitori

Gaşpar este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gaşpar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1335 de oameni. Satul Gaşpar este menţionat documentar în anul 1848 cu numele de Fîntîna Nouă, iar din 1930 apare sub numele de Gaşpar.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.