Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 martie 2019, 11:37 Diaspora moldovenească views 14695
Anunț important pentru cetățenii din diasporă care beneficiază de pensie
29 martie 2019, 11:37 Diaspora moldovenească views 14695

Anunț important pentru cetățenii din diasporă care beneficiază de pensie

Cetățenii R. Moldova, beneficiari de pensie în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale, semnate de către republica noastră cu 12 state europene, sînt obțigați să prezinte la Casa Naţională de Asigurări Sociale așa-numitul „Certificat de Viaţă" anual, pînă la 31 decembrie.

Documentul este necesar pentru a confirma faptul aflării beneficiarului de pensie în viaţă, fiind necesar pentru continuarea pe parcursul anului următor a procesului de plată şi transfer a prestaţiei pe contul beneficiarului.

„Certificatul de Viaţă" este semnează în prezenţa persoanei care are dreptul la pensie de către instituţia competentă a celeilalte părţi contractante, care confirmă că documentul a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.

În caz de neprezentare a acestui act, transferul pensiei stabilite se suspendă de la 1 ianuarie a anului viitor. Plata pensiei se reia de la data suspendării, numai cu condiţia de prezentare a certificatului, prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viaţă.

Casa Naţională de Asigurări Sociale anunță că, de la începutul anului 2019, peste 100 de beneficiari de pensii acordate în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale nu au prezentat asemenea certificate.

În total, Casa Naţională de Asigurări Sociale plăteşte circa 540 de pensii în baza acordurilor bilaterale cu alte state.

Statele cu care R. Moldova a semnat acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale sînt Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania.

Sursa: ziarulnational.md

Cuvinte cheie:

diaspora , pensionarii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
673 locuitori

Codru este un sat din cadrul comunei Mîndreşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 15 km de oraşul Teleneşti şi la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 673 de oameni. Satul Codru a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.