19 may 2017, 18:05 Moldovan Diaspora views 4605
19 may 2017, 18:05 Moldovan Diaspora views 4605

Diaspora, interesată să revină în Patrie

Cetățenii moldoveni sînt gata să se reîntoarcă în Patrie, în cazul respectării anumitor condiții.

Aproape 70% dintre utilizatorii care au participat la sondajul «MLD-Media» și-au exprimat dorința de a reveni în Moldova, indicînd însă o serie de condiții, care le-ar permite să trăiască confortabil în Patrie.

O bună parte a reprezentanților diasporei, părerea cărora referitor la eventuala reîntoarcere în Moldova am încercat să o aflăm sînt gata, fără ezitare, să se reîntoarcă în Patrie. Printre aceștia se află 12% dintre participanții la sondajul nostru. Respondenții rămași au indicat o serie de condiții, de îndeplinirea cărora ar depinde întoarcerea lor. Aproximativ 34% dintre utilizatorii care și-au dat votul, au declarat că sînt gata să se întoarcă de după graniță, dacă în țară se va schimba puterea politică.

O altă condiție, pentru care au votat 8,5% dintre respondenți, a fost doleanța de creștere rapidă a nivelului salariilor în Moldova, cu 0,5% mai puțini s-au dovedit a fi acei cetățeni din diasporă pentru care este importantă creșterea economică vizibilă. Cel mai puțin „popular" pentru reprezentanții diasporei moldovenești a devenit condiția care prevede reducerea semnificativă a nivelului corupției la toate nivelurile. Astfel de persoane, potrivit rezultatelor preliminare ale sondajului, sînt 6,5%, din numărul total al utilizatorilor, care au participat la sondaj.

Utilizatorilor le-a fost oferită, de asemenea, posibilitatea de a indica propria variantă de răspuns cu indicarea condițiilor, îndeplinirea cărora le-ar permite să se simtă confortabil, la reîntoarcerea în Patrie. Aproximativ 4,5% dintre respondenți la această întrebare au avut propriile răspunsuri. Vizitatorii portalului «MLD-Media» au demonstrat o abordare creativă a acestui punct, numind o mulțime de condiții.

Astfel, unii reprezentanți ai diasporei sînt gata să se întoarcă în Moldova, în cazul în care limbii ruse îi va fi atribuit statutul de a doua limbă de stat, atunci cînd va fi îmbunătățit sistemului de învățămînt (unul dintre respondenți și-a exprimat doleanța ca școlile din Moldova să devină „site" pentru identificarea copiilor talentați, care apoi ar urma să conducă țara), schimbarea mentalității poporului, precum și dacă vor fi respectate toate condițiile indicate de redacția «MLD-Media».

Acei reprezentanți ai diasporei, care nu sînt gata să se întoarcă în Patrie s-au dovedit a fi în minoritate. Nu ne rămîne decît să sperăm că părerea a 29% dintre utilizatorii care nu văd nici o perspectivă în Moldova, se va schimba pe parcurs în direcție pozitivă.

De precizat că la sondaj au participat aproximativ șapte mii de reprezentanți ai diasporei, care locuiesc în: Italia, Rusia, Olanda, Ucraina, Australia, România, SUA și Marea Britanie. La sondaj au participat și persoane, originare din Moldova, care au domiciliul permanent în străinătate, dar care în timpul desfășurării sondajului se aflau temporar în Patrie.

Source: noi.md

Keywords:

diaspora , sondaj , Patria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1429
Populația:
14931 locuitori

Făleşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Făleşti. Amplasat în partea de nord-vest a Republicii Moldova, oraşul Făleşti este situat la o distanţă de 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 14 931 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din anul 1429, prin care domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun întăreşte dreptul de stăpînire asupra unor sate, printre care şi cel unde trăia Ion Falevici.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.