Go to section: Culture
10 october 2023, 09:30 Culture views 1384
«Dimensiunile personalității lui Dimitrie Cantemir» - expoziție la Biblioteca Națională
10 october 2023, 09:30 Culture views 1384

«Dimensiunile personalității lui Dimitrie Cantemir» - expoziție la Biblioteca Națională

Un tribut unuia dintre cei mai de seamă reprezentanți ai istoriei și culturii moldovenești, Dimitrie Cantemir, este adus în aceste zile la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Acolo, a fost inaugurată expoziția «Dimensiunile personalității lui Dimitrie Cantemir».

Evenimentul este dedicat celebrării a 350 de ani de la naşterea marelui cărturar, erudit, domnitor moldovean, academician și cronicar, opera căruia este de peste trei secole în patrimoniul cultural naţional şi universal, notează Noi.md.

Expoziția readuce în atenția publicului traseul biografic și politic al lui Dimitrie Cantemir, personalitate complexă, care continuă să trezească interesul istoricilor și cercetătorilor din diverse generații, dar, mai ales, scrierile sale, de factură enciclopedică.

Vernisajul este structurat tematic și reunește portrete, manuscrise, documente istorice din perioadă în care Dimitrie Cantemir a fost domn al Moldovei, mărturii ale cronicarilor vremii, ediții facsimilate ale manuscriselor aflate în Rusia. Sînt expuse circa 200 de documente sistematizate în 10 compartimente.

Expoziția va fi deschisă publicului larg pînă în data de 30 noiembrie.

Cărturar de formație enciclopedică, Dimitrie Cantemir, s-a născut pe 26 octombrie 1673, ca fiu al Anei Bantăș și al lui Constantin Cantemir.

Primul său dascăl a fost Ieremia Cacavela, un grec din Creta. De la acesta a învățat limbile greacă, latină şi slavonă, asimilînd şi primele noțiuni de filozofie.

Pe lîngă învățătură, era interesat şi de deprinderea experienței militare. În 1700-1710, îl regăsim la Istanbul, ocupat cu studiile, cu scrisul şi cu muzica, el numărîndu-se printre primii care au adunat folclor turcesc şi l-a transcris printr-un sistem de notație muzicală inventat tot de el.

A elaborat de-a lungul timpului mai multe lucrari: Divanul sau gîlceava înțeleptului cu lumea (1698), Metafizica (1700), Logica (1701), Fizica universală a lui Van Helmont (1701), Tratat de muzică turcească (1704), Istoria ieroglifică (1705), Studiu asupra naturii monarhiilor (1714), Descriptio Moldaviae (1716), Istoria creșterii şi descreșterii Imperiului Otoman (1716).

A fost domn al Moldovei în perioada martie-aprilie 1693 și 23 noiembrie 1710-11 iulie 1711. A decedat la 21 august 1723, fiind înmormîntat în biserica Sf. Constantin şi Elena din Moscova.

Mai multe informații despre tradițiile, cultura moldovenilor, dar și despre personalitățile, care au marcat istoria Republicii Moldova în diferite perioade puteți afla, accesînd site-ul moldovenii.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
3279 locuitori

Dobrogea este un sat din cadrul oraşului Sîngera, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 24 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3279 locuitori. Satul Dobrogea a fost înființat în anul 1915.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.