15 martie 2011, 11:50 views 20481

Pîine de secară

Ingrediente:

•    3 pahare de făină de secară,
•    1,5 pahar de apă,
•    50 g de drojdii,
•    0,5 linguri de zahăr,
•    3linguri de ulei vegetal,
•    3 linguriţe de sare,
•    1pahar de nuci mărunţite,
•    2linguri de mac.

Mod de preparare:

Dizolvăm drojdiile în apă caldă cu apă, sare şi zahăr. Adăugăm făina de secară cernută, nucile şi macul, facem aluatul. Aluatul trebuie să fie elastic, dar nu moale. Îl lăsăm să se odihnească sub pînză, timp de 1-1,5 ore, frămîntăm aluatul. Lăsăm să se odihnească la loc cald 30-45 minute.  Îl frămîntăm a doua oară, aluatul fiind uns cu ulei, formăm o sferă, o punem în forma pentru pîine, care a fost unsă în prealabil cu ulei vegetal. Lăsăm să crească, apoi o pume în cuptorul încins pînă la temperatura de 200-210 grade timp de 45-50 minute. Pîinea este considerată coaptă atunci cînd pe scobitoare la împungere nu rămîne aluat pe ea. Pîinea fierbinte se unge cu ulei vegetal, se acoperă cu o pînză groasă pentru a i se înmuia coaja.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Basarabia”
bucatar-sef Lupu Veronica
or. Chisinau, str. Kiev, 16/1

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1540
Populația:
1439 locuitori

Obileni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Obileni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1439 de oameni. Satul Obileni a fost menționat documentar în anul 1540 cu denumirea Odaia Delarului.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.