Materiale din compartiment: Galeria foto |

Ștefan Catargiu

Ștefan Catargiu a îndeplinit funcția de membru al Căimăcămiei de Trei din Principatul Moldovei în perioada 1857 - 20 octombrie 1858. S-a născut în 1789 într-o influentă familie de boieri moldoveni.

Catargiu era proprietarul moșiei de la Tupilați din ținutul Neamț. În anul 1819 vornicul Catargiu a obținut printr-un hrisov dreptul de a înființa tîrguri și iarmaroace, aici construindu-se Hanul Ancuțe. Hanul se afla în marginea unui sat care s‑a strămutat apoi pe moşia boierilor Catargiu. Cum hanul se afla la o încrucişare de mari drumuri comerciale - drumul Siretului şi drumul care lega Iaşul de Piatra Neamţ sau Tîrgu Neamţ (prin Tupilaţi) - se construieşte un han nou, ce va servi şi ca staţie de poştă.

În anul 1838 Ștefan Catargiu ocupă dregătoria de vornic; în 1843 era Ministru al Dreptății (mare logofăt), dovedindu-se un boier loial domnitorului Mihail Sturdza (1834-1849).

În perioada 1857 - 20 octombrie 1858 Ștefan Catargiu a fost membru al Căimăcămiei de Trei (alături de Anastasie Panu și Vasile Sturdza), care administra Moldova. În timpul căimăcămiei a urmărit scopul afirmării independenței Principatului Moldova, opunîndu-se unirii cu Valahia. Cum ideile sale nu au găsit susținere la ceilalți doi caimacami s-a retras din căimăcămie la 20 octombrie 1858, fiind înlocuit de I. A. Cantacuzino.

A încetat din viață la 2 septembrie 1866 și a fost înmormântat în curtea Bisericii din satul Tupilați pe care a construit-o în anul 1811.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
534 locuitori

Beloci este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 128 km de Chișinău. Conform datelor anului 2011 populația satului constituia 534 de oameni. Satul Beloci a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.