Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 aprilie 2017, 13:30 views 11405
Parcul Universităţii Tehnice, o adevărată bijuterie arhitecturală
24 aprilie 2017, 13:30 views 11405

Parcul Universităţii Tehnice, o adevărată bijuterie arhitecturală

Exponate de muzeu, invenţii în domeniul ştiinţelor şi zone spaţioase pentru odihnă. Toate pot fi găsite în parcul Universităţii Tehnice din Moldova.

Acesta este o adevărată bijuterie arhitecturală, iar cei care au grijă de el speră ca în curând va deveni un punct de atracţie turistică.

Ideea de a transforma zona verde din jurul Universităţii Tehnice într-un parc a apărut acum un deceniu şi aparţine fostului rector, academicianul Ion Bostan.

Pe teritoriul scuarului este un muzeu al tehnicii, un observator astronomic, un planetariu şi trei sisteme eoliene care asigură cu energie electrică iluminatul nocturn.

Vizitatorii mai pot admira cîteva sculpturi, care simbolizează spirala dezvoltării omenirii. Ultima inovaţie sînt statuetele metalice amenajate în jurul fîntînii arteziene. Acestea reprezintă cele 12 semne zodiacale.

"Ele urmează să fie animate. O să se mişte de la jetul de apă. O să fie acţionate nişte dispozitive, care practic există în aceste sculpturi, dar nu sînt acţionate. Aşa ceva în Republica Moldova la sigur nu există", a declarat şeful Departamentului Design Industrial şi de Produs, UTM, Valeriu Podborschi.

Toate proiectele indeite din parc au fost făcute din donaţii şi cu suportul financiar al absolvenţilor Universităţii Tehnice. Administraţia instituţiei anunţă noi lucrări de modernizare în parc.

"Urmează ca în acest an să începem lucrările de reamplasare a pavilionului Republicii Moldova la Expoziţia Milan 2015. Va fi utilizat pentru diverse evenimente, seminare, training-uri, conferinţe. Avem de asemenea amplasarea unui parc de paneluri fotovoltaice. care l-am obţinut în cadrul unui proiect de cercetare desfăşurat împreună şi la comanda unei companii din Germania", a spus rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, Viorel Bostan.

Parcul este vizitat zilnic de zeci de oameni. În ultimii ani, cuplurile tinere vin aici pentru sesiuni foto de nuntă. Vizitatorii sunt încântaţi şi spun că zona înfrumuseţează oraşul.

Parcul Universităţii Tehnice are o suprafaţă de aproape două hectare.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , parc , universitatea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
2253 locuitori

Purcari este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Viişoara și Purcari. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ștefan Vodă și la 114 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2253 de oameni. Satul Purcari a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.