Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 aprilie 2017, 15:06 views 13752
S-au schimbat regulile de circulație în troleibuze
13 aprilie 2017, 15:06 views 13752

S-au schimbat regulile de circulație în troleibuze

Se întîmplă adesea ca persoanele care folosesc în fiecare zi serviciile transportului de pasageri electric din Chișinău să nu știe ce drepturi și responsabilități au, ce pot face și pentru ce va trebuie să plătească suplimentar.

„Astfel, pasagerul este obligat să plătească suplimentar pentru bagajele de mînă, dar totul depinde de mărimea bagajelor. Călătoria cu cărucioarele pentru copii este permisă gratuit", povestește șeful Departamentului de colectare a veniturilor de la Departamentul troleibuze, Ina Burian.

Drepturile de bază ale pasagerilor:

1) să fie însoțiți de un copil în vîrsta de 7 ani, inclusiv, în cazul în care acesta nu ocupă un loc pe banchetă. Dacă sînt însoțiți de mai mulți copii, unul este transportat gratuit, pentru restul va trebui să plătească 50% din costul total al tarifului pentru adulți, cu dreptul de a ocupa un loc pe banchetă.
Călătoria copiilor cu vîrste cuprinse între 7 și 10 ani, inclusiv, vor fi taxate cu 50% din costul total al tarifului pentru adult. Pentru copiii de la 10 ani călătoria se achită integral.

2) să fie transportate contra taxă bagaje voluminoase, animale (cîini, pisici), animale mici și păsări în cuști, în cazul lipsei unor reclamații valide din partea celorlalți pasageri privind transportarea acestor animale în salon.

3) să solicite achitarea despăgubirilor pentru daunele provocate.

4) să obțină informații în timp util și complete cu privire la serviciile de transport, condițiile și regulile de circulație.

5) să cumpere un bilet de călătorie și pentru transportarea bagajelor în conformitate cu tarifele pentru călătorie, să păstreze biletul pînă la sfîrșitul călătoriei și să-l prezinte, la cerere persoanelor care au dreptul la control. În acest caz, echipajul vehiculului de transport trebuie să verifice prezența și conformitatea biletelor pentru călătorie și transportarea bagajelor.

Pasagerul este obligat să:

1) Cumpere bilet de călătorie și pentru transportarea bagajelor în conformitate cu costul călătoriei, să aibă loc specificate în bilet, să păstreze biletul pînă la sfîrșitul călătoriei și îl prezintă, la cererea persoanelor care au dreptul să controleze.

2) Pasagerul poartă răspundere în conformitate cu legislația națională și poate fi debarcat din mijlocul de transport pentru încălcarea ordinii publice, nerespectarea clauzelor prezentului Regulament, precum şi pentru orice prejudiciu cauzat, inclusiv pentru deteriorarea sau murdărirea mijlocului de transport.

3) să prezinte la control abonamentele sau legitimaţiile care permit călătoria la prima cerere a controlorului;

4) să cedeze locul persoanelor în vîrstă, femeilor însărcinate, invalizilor.

Pasagerului i se interzice:

  1. să sustragă atenţia şoferului de la conducerea mijlocului de transport în timpul deplasării;
  2. să transporte obiecte ascuţite şi de tăiat, arme de foc fără huse sau neambalate, substanţe otrăvitoare, explozive, toxice, uşor inflamabile, caustice şi urît mirositoare, precum şi obiecte care ar putea murdări îmbrăcămintea altor pasageri şi salonul mijlocului de transport, bagaje, inclusiv de mână voluminoase, care împiedică trecerea pasagerilor;
  3. să fumeze şi să consume băuturi alcoolice, să călătorească în stare de ebrietate şi cu îmbrăcăminte murdară, care ar putea murdări alţi pasageri şi banchetele;
  4. să activeze mecanismele de deschidere şi închidere a uşilor, în afara cazurilor de evitare a avariilor şi a accidentelor;
  5. să scoată mîinile şi capul prin ferestrele deschise;
  6. să blocheze, cu bagajele sale, trecerile şi accesul spre uşile de intrare şi de ieşire ale saloanelor;
  7. să arunce din vehicul orice obiect;

Dacă în mijlocul de transport a fost depistat un pasager cu bilet nevalabil sau fără, ori dacă persoana nu are dreptul de a călători gratuit conducătorului auto sau conductorului i se aplică amenda sau este întocmit un protocol de încălcare a Regulamentului. În acest caz, pasagerul cumpără un bilet, iar șoferul vinovat sau conductorul va fi responsabil de încălcare.

Doar în cazul cînd pasagerul-contravenient nu are bani asupra sa, precum și cînd refuză să achite amenda (pînă la 200 de lei) sau tariful pentru călătorie este întocmit un protocol, care urmează să fie trimis autorităților judiciare, iar pasagerul este obligat să părăsească mijlocul de transport.

Sursa: actualitati.md

Cuvinte cheie:

troleibuz , reguli , Chisinau

Comentarii

 (2)
  • #2 Jorj Răspunde Citează selecţia
       "занять указанное в билете место"  когда уже чиновники   в нашей стране  будут читать то, что они накрапали " непосильными размышлениями"  и что у кондуктора будут билеты в пол цены???  
  • #1 lrqy Răspunde Citează selecţia
    ".. находиться в нетрезвом состоянии.." Вы там че курили,а??? Может еще за то,что стоя будем ездить - платить дополнительно? Куда стремимся? к США? Бред..
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1493
Populația:
9954 locuitori

Cărpineni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Horjesti și Carpineni. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Hîncești și la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 9954 de oameni. Satul Cărpineni a fost menționat documentar în anul 1493.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.