Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 aprilie 2017, 11:43 views 6449
A început instalarea apometrelor digitale
13 aprilie 2017, 11:43 views 6449

A început instalarea apometrelor digitale

În 13 blocuri locative din capitală, din cele o sută planificate la primă etapă, au fost deja instalate apometre cu citire a datelor la distanță. Este vorba despre 141 de apartamente.

Cele 13 blocuri sînt din strada Negreșteni și înregistrează diferențe mari între consumul indicat de contorul comun și cel raportat de locatari în baza apometrelor individuale.

Într-o conferință de presă, directorul general al SA „Apă-Canal Chișinău", Veronica Herța, a reamintit că instalarea contoarelor de tip nou în cele 13 blocuri face parte dintr-un program municipal de înlocuire a contoarelor, lansat la 20 ianuarie. „Necesitatea implementării acestui proiect a apărut în momentul în care nemulțumirea consumatorilor, pe de o parte, și neclaritatea operatorilor SA „Apă-Canal Chișinău", pe de altă parte, a atins un nivel maxim. Totodată, cu părere de rău, potrivit informației pe care o avem de la „Infocom" avem lunar practic 27% din consumatori care declară consum zero la apă", a notat Veronica Herța.

Directoarea ACC a menționat că în fiecare al patrulea apartament se depistează consum fraudulos, din care rezultă diferența volumului de apă. Anume din acest motiv, furnizorul de apă își propune să instaleze în toate apartamentele din Chișinău apometre cu citire la distanță.

Contoarele de tip nou, instalate în primele 13 blocuri locative, sînt din stocurile întreprinderii, fiind procurate în baza unui proiect încă acum cîțiva ani. Pentru următoarele apartamente, furnizorul a anunțat licitație privind achiziționarea contoarelor de apă cu sistem de citire a datelor la distanță, iar plicurile cu oferte au fost desigilate în cadrul ședinței Comisiei pentru licitații, în prezența reprezentanților mass-media.

Ca urmare a licitației, în 50 de blocuri locative vor fi instalate contoare de tip ultrasonic, iar în altele 50 de tip mecanic. Astfel încît doar după cîteva luni de la instalare, specialiștii ACC vor putea stabili care apometre sînt mai eficiente. Toate cheltuielile de instalare a contoarelor noi în blocurile locative din Chișinău vor fi suportate de către furnizorul de apă.

În total pentru instalarea contoarelor de tip nou în cele circa 260 de mii de apartamente din Chișinău e nevoie de opt milioane de euro. În prezent sînt purtate negocieri și cu partenerii externi în vederea finanțării programului dat.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

apometru , Chisinau , instalare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1462
Populația:
41 locuitori

Socii Vechi este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Fălești și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 41 de oameni. Satul Socii Vechi a fost menționat documentar în anul 1462.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.