Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 aprilie 2017, 17:31 views 5753
La aeroport a fost introdus sistemul de detectare a materialelor radioactive şi nucleare
07 aprilie 2017, 17:31 views 5753

La aeroport a fost introdus sistemul de detectare a materialelor radioactive şi nucleare

De joi, la Aeroportul Chişinău a început să funcţioneze sistemul de detectare a materialelor radioactive şi nucleare, procurat din mijloacele Departamentului pentru Energie al Guvernului SUA.

Potrivit agenţiei INFOTAG, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a menţionat la ceremonia de lansare a sistemului că acest eveniment "demonstrează eficienţa parteneriatului dintre autorităţile Moldovei şi SUA".

"Asistenţa tehnică oferită de partenerii americani în ultimii ani a permis creşterea profesionalismului angajaţilor organelor de control, precum şi a sporit esenţial calitatea controlului", a remarcat Vrabie.

El a fost susţinut de şeful Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari, care a precizat că în aeroport anual sînt înregistrate milioane de traversări ale frontierei.

"Cea mai mare parte a cetăţenilor ce traversează frontiera respectă legea. Dar sînt şi persoane care sînt incluse în categoria infractorilor transfrontalieri. De astăzi, calea lor în Moldova le va fi închisă", a spus el, subliniind că Poliţia de Frontieră a primit din partea SUA circa ,6 mil. pentru proiectul de redotare a punctelor de trecere.

Reprezentantul Ambasadei SUA în RM, Julia Staff, a spus că în ultimii şase ani, Guvernul SUA a oferit Moldovei 22 de sisteme staţionare de control, şase automobile cu scanere, iar 200 de specialişti au urmat cursuri de instruire.

"SUA intenţionează şi în continuare să dezvolte cooperarea pe această dimensiune cu RM, pentru a nu admite transportarea materialelor nucleare şi substanţelor radioactive şi pentru a contribui la lupta cu alte manifestări ale terorismului", a menţionat ea.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

aeroport , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
1509 locuitori

Viişoara este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Viişoara și Moara Domnească. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Glodeni și la 179 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1509 oameni. Satul Viișoara a fost menționat documentar în anul 1840.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.