Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 ianuarie 2014, 15:24 views 12303
15 ianuarie 2014, 15:24 views 12303

Liceul Teoretic Gheorghe Asachi împlineşte 150 de ani de la fondare


Foto: moldpres.md

Liceul Teoretic român-francez „Gheorghe Asachi” va desfăşura, la începutul lunii martie, un amplu program de activităţi cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la fondare, informează MOLDPRES.

Pe data de 1 martie anul curent, vor avea loc diverse festivităţi, cum ar fi: tradiţionalul Festival „Mărţişorul copiilor”, Lecturiada Internaţională pentru Juniori, Forumul Internaţional al Pedagogilor, Întîlnirea cu absolvenţii, conferinţe ştiinţifice, simpozioane ş. a.

Potrivit directorului liceului, Boris Volosatîi, scopul principal al acţiunilor este de a încuraja tinerii să se implice activ şi să aibă un rol în istoria acestei şcoli. „În afară de a oferi cunoştinţe din cărţi, şcoala are menirea de a crea omul din fiecare copil”, a declarat Volosatîi.

Liceul "Gheorge Asachi" este cea mai veche instituţie de învăţămînt din ţară şi a fost fondată în 1864 de o franţuzoaică bogată, care a deschis în casa proprie un gimnaziu de fete pentru fiicele de nobili. În cadrul instituţiei au învăţat mai multe personalităţi, precum Marian Lupu, Dumitru Braghiş, fondatorii şcolii de matematică, fraţii Sibirschi, regretatul actor şi regizor Valeriu Cupcea, Doina Aldea-Teodorovici, Mihai şi Corina Fusu ş. a.

În prezent, în liceu învaţă circa 2000 de elevi, jumătate dintre care studiază toate obiectele din domeniul real în limba franceză.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

liceu , aniversarea , studii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
932 locuitori

Măgurele este un sat şi comună din raionul Ungheni. Măgurele este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 932 de oameni. Satul Măgurele a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.