Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 septembrie 2023, 12:00 Istoria muzicii views 964
Un fermier din Anenii Noi, printre primii care a început să cultive cornul altoit
11 septembrie 2023, 12:00 Istoria muzicii views 964

Un fermier din Anenii Noi, printre primii care a început să cultive cornul altoit

Iurie Stratan, un gospodar din satul Crețoaia, Anenii Noi, este printre primii fermieri din Republica Moldova, care a început să cultive cornul altoit. În anii buni, omul ridică o recoltă de aproape 20 de tone de coarne.

Livada lui Iurie Stratan e relativ tînără - puțin peste 20 de ani. Împreună cu soția Olga, agricultorul și-a dorit să producă ceva mai rar întîlnit pe piața locală. La început a fost greu, dar cu răbdare și sîrguință a reușit. Peste trei ani, omul a avut prima recoltă.

"De fapt, a parvenit ideea de a păstra cît se poate mai mult o colecție bună de corn. Noi avem aici 23 de soiuri, dintre care 11 sînt soiuri galbene, iar cornul galben este o noutate pentru foarte mulți amatori de corn", spune bărbatul, notează Noi.md cu referire la jurnaltv.

O parte din soiuri, agricultorul a adunat-o pe meleagurile noastre, iar pe unele le-a adus din regiuni mai îndepărtate. Mai mult de jumătate din recolta de coarne a lui Iurie Stratan merge în țările din Occident.

"Noi o livrăm din livadă, nu comercializăm la piețe.Și vin comercianții care o iau pentru export în Europa.

Cel mai mult ajunge în stare uscată, adică ei îl procesează mai departe. Statele Unite preferă să fie în stare înghețată, în amestec cu alte fructe moldovenești", spune fermierul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cornul altoit , Anenii Noi , fermieri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
432 locuitori

Trifeştii Noi este un sat din cadrul comunei Moscovei, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cahul și la 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 432 de oameni. Satul Trifeştii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.