Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 iunie 2016, 14:45 Expoziţii views 7199
Peste 50 de biblioteci din raionul Orhei au fost dotate cu calculatoare
17 iunie 2016, 14:45 Expoziţii views 7199

Peste 50 de biblioteci din raionul Orhei au fost dotate cu calculatoare

Aproape o mie de locuitori ai oraşului Orhei au fost instruiţi să utilizeze calculatorul, iar asta după ce 57 de biblioteci din raion au fost dotate cu computere prin intermediul Programului Novateca.

Veronica Goncear este bibliotecară în satul Brăneşti, raionul Orhei. Femeia spune că odată cu implementarea programului, biblioteca din sat este tot mai vizitată, în special de către bătrîni.

„Vin la bibliotecă pentru ca să caute diferite informaţii, dar totodată pentru a-și alina dorul de copii, comunicînd cu ei prin skype. Copiii vin să se joace la calculator, iar studenţii vin ca să-și facă temele pentru acasă", a spus bibliotecara.

Prin intermediul Programului Novateca, bibliotecilor din raionul Orhei le-au fost donate 177 de calculatoare, iar angajații instituțiilor au fost instruiţi cum să faciliteze accesul utilizatorilor la computere, informaţii şi servicii on-line.

„Vom continua cu alte 250 de biblioteci din ţară pentru a integra tehnologiile noi în librării. Totodată, vom lucra mai mult cu autorităţile locale şi librăriile pentru ca acest program să lucreze şi peste doi an şi jumătate, atunci cînd vom finaliza proiectul", a spus directorul Programului Novateca, Evan Tracz.

Pînă în prezent, prin intermediul programului au fost dotate cu calculatoare 754 de biblioteci din țară. Valoarea echipamentului se ridică pînă la trei milioane de dolari. Programul a fost lansat în mai 2012, în urma semnării memorandumului de parteneriat între Ministerul Tehnologiei Informaţiei, Ministerul Culturii şi programul Global pentru modernizarea bibliotecilor. Proiectul este realizat cu sprijinul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

calculator , biblioteca , Orhei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
1307 locuitori

Rujniţa este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Satul Rujniţa este situat la o distanţă de 27 km de oraşul Ocniţa şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1307 oameni. Prima menţiune documentară a Rujniţei datează din 5 decembrie 1576. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.