Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 ianuarie 2016, 15:15 Domnitori şi ierarhi views 6722
Spectacole tradiţionale pentru Sfîntul Vasile au fost organizate în raionul Cahul
16 ianuarie 2016, 15:15 Domnitori şi ierarhi views 6722

Spectacole tradiţionale pentru Sfîntul Vasile au fost organizate în raionul Cahul

Mai multe tradiţii legate de sărbătorirea Sfîntului Vasile (Anul Nou pe stil vechi) au fost respectate în sudul R. Moldova. Mai mulţi ani la rînd obiceiurile sînt păstrate de locuitorii satului Crihana Veche, raionul Cahul, transmite MOLDPRES.

Pe data de 13 ianuarie, cete de urători din această localitate au ieşit pe traseul Cahul – Giurgiuleşti, iar mijloacele de transport au fost colindate şi au putut să-şi continue calea doar după ce au achitat aşa-zisa „vamă".

Este o tradiţie mai veche cînd tineri deghizaţi în costume specifice scot „Capra"pe acest drum şi le urează şoferilor „La mulţi ani!". Totodată, nu rămîne necolindată nici o gospodărie din sat.

În seara zilei de astăzi, în centrul satului urmează să fie organizate lupte simbolice între cetele de colindători care durează pînă cînd sînt rupte hainele „Caprei". De obicei, spectacolul adună sute de spectatori din Crihana Veche, dar şi din alte localităţi.

„Este o tradiţie din bătrîni respectată de localnici. Mulţi consăteni plecaţi peste hotare îşi organizează şi vacanţele în aşa fel ca să fie prezenţi la baştină în ziua cînd se iese cu „Capra". Am organizat şi un festival al „Caprei", intenţionînd să păstrăm acest obicei frumos care se consideră că are proprietatea să spele de rele ", a afirmat Rodica Cucereanu, primarul satului Crihana Veche.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

localitati , sarbatoare , tradiții , Obicei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1866
Populația:
30 locuitori

Marian este un sat din cadrul comunei Hîrtop din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 54 km de Chișinău. Populaţia satului Marian alcătuia 30 de oameni în anul 2008. Satul Marian a fost menționat documentar în anul 1866.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.