Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 octombrie 2023, 16:00 views 895
Localitatea Rașcov își dezvoltă potențialul turistic
04 octombrie 2023, 16:00 views 895

Localitatea Rașcov își dezvoltă potențialul turistic

Potențialul turistic al localității Rașcov, din stînga Nistrului, se dezvoltă cu sprijinul Uniunii Europene.

În special, o echipă de cercetători din cadrul laboratorului arheologic al Universității „Taras Șevcenko” din Tiraspol a desfășurat o serie de cercetări arheologice la ruinele bisericii Rașcov din stînga Nistrului.

Aceste eforturi au fost incluse într-un proiect ambițios, „Rașcovul istoric: cercetăm și conservăm pentru îmbunătățirea potențialului turistic împreună”. Proiectul a fost susținut de programul Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”.

Cercetările arheologice au fost efectuate în perioada 9 octombrie – 15 noiembrie 2022. Ulterior, arheologi, istorici și arhitecți au combinat munca în teren cu cea de birou, pentru a documenta cercetările într-o monografie. Cu ocazia lansării acestei monografii, pe 28 septembrie 2023 a fost organizată o conferință științifică care a reunit experți de pe ambele maluri ale rîului Nistru.

Magdalena Mueller-Uri, Șefa Secției Cooperare din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a remarcat că eforturile de conservare ale sinagogii și bisericii din Rașcov nu doar au readus la viață două clădiri remarcabile, ci au îmbogățit și patrimoniul cultural al localității Rașcov. Excavațiile arheologice din 2022 au dezvăluit secrete înmormîntate de secole, cultivînd un sentiment de descoperire împărtășit în comunitate.

”Uniunea Europeană crede ferm că, cultura nu este doar o reflecție a identității și istoriei unei societăți, ci și o forță puternică care stimulează dezvoltarea armonioasă a oricărei comunități. Ea posedă capacitatea unică de a transcende granițele și a favoriza conexiuni, indiferent de diviziunile politice sau geografice. Cultura este firul comun care ne unește pe toți”, a subliniat ea.

Cercetările au fost realizate atît în exteriorul bisericii, cît și în interiorul său, punînd în lumină o serie de aspecte fascinante despre construcția și istoria acestui obiectiv turistic. Principalele obiective ale cercetărilor au fost identificarea straturilor de construcție ale bisericii și de a verifica existența unor structuri mai vechi în aceeași locație, precum și de a atribui cultural și cronologic aceste descoperiri.

După cum s-a menționat în cadrul conferinței, puterea patrimoniului cultural este de a construi punți, de a inspira cooperarea și de a insufla încredere

Prin aceste proiecte remarcabile, Rașcov are potențialul de a deveni o atracție turistică unică — un loc în care vizitatorii din întreaga lume pot explora bogăția și diversitatea culturală a acestei comunități.

Mai mult, pe măsură ce turismul va înflori în localitatea Rașcov, acesta va aduce oportunități economice comunității locale. Ospitalitatea, tururile ghidate, meșteșugurile artizanale și bucătăria tradițională sînt doar cîteva dintre sectoarele care pot beneficia de un aflux de turiști. Acest lucru, la rîndul său, poate stimula economia locală, poate crea locuri de muncă și poate contribui la bunăstarea generală a locuitorilor.

În cadrul proiectului de cercetare au fost descoperite, pe neașteptate, un nou sit arheologic, aparținînd comunității arheologice Cucuteni-Tripolia, precum și cea mai veche necropolă creștină din regiune care datează din secolele XVII-XVIII. În plus, au fost descoperite rămășițe – mai mulți dinți și fragmente mici din maxilarul inferior al unui animal, care a aparținut unui tînăr elefant de genul Mammuthus, care a trăit în aceste părți în urmă cu aproximativ 100 de mii de ani.

Toate informațiile și descoperirile arheologice din perioada cercetării au fost incluse în monografia „Rașcovul istoric”. Rezultatele acestor cercetări arheologice aduc o contribuție semnificativă la înțelegerea istoriei și patrimoniului cultural al satului Rașcov și al regiunii înconjurătoare. Ele pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltării potențialului turistic al zonei, aducînd lumină asupra bogatei moșteniri culturale și istorice ale acestui loc.
Anterior, în cadrul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, au fost conservate și parțial restaurate două obiective din patrimoniul cultural local, și anume sinagoga și ruinele bisericii din Rașcov.

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale rîului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Reamintim că informații mai detaliate despre arhitectura, monumentele, bisericile și mănăstirile moldovenești, perlele turistice ale Moldovei, rutele turistice, turismul în Moldova, puteți găsi pe site-ul moldovenii.md în secțiunile "Cultură", "Natură și turism".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Rașcov , potențialul turistic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1647
Populația:
947 locuitori

Ciuciuieni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brejeni și Ciuciuieni. Localitatea este aşezată pe malul stîng al rîuleţului Ciulucul de Mijloc, la 11 km sud de oraşul Sîngerei şi la 102 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 947 de oameni. Satul Ciuciuieni a fost menționat documentar în anul 1647.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.