Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 august 2022, 14:00 views 3367
Discuții între Chișinău și Moscova privind depozitul de la Cobasna: Există înțelegerea de a-i schimba statutul
Foto: noi.md
09 august 2022, 14:00 views 3367

Discuții între Chișinău și Moscova privind depozitul de la Cobasna: Există înțelegerea de a-i schimba statutul

Discuțiile dintre autoritățile Republicii Moldova și cele ale Federației Ruse cu privire la soarta depozitului de muniții de la Cobasna au fost puse pe pauză, după declanșarea războiului din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de către Valeriu Mija, secretar de Stat la ministerul Apărării, pentru Europa Liberă.

Oficialul a precizat că există însă, înțelegerea de a schimba statutul depozitului.

”Ministerul Apărării al Federației Ruse a apelat la autoritățile Republicii Moldova în 2019-2020 pe acest subiect. Cred că, COVID-19 a extins perioada de coordonare. Am avut anumite consultări în formatul ministerului de Externe, ministerului de Externe al Federației Ruse, s-a comunicat mai mult prin scrisori și prin oficiul atașatului militar al Federației Ruse la Chișinău. Există înțelegerea ca statutul depozitului să fie schimbat, se referă la muniții. Pentru că majoritatea munițiilor au deja 30 de ani de păstrare, 80%-90% sînt depășite. Adică ele nu pot fi funcționale, mai mult, unele din ele nu pot fi transportate, căci poate reprezenta risc. Acțiunile din 24 februarie au stopat procesul, dar există înțelegerea, ca atunci cînd războiul va lua sfîrșit, acest subiect va fi pus la discuții. Nu există decizie politică”, a declarat Mija.

Depozitul de la Cobasna este cel mai mare depozit militar din Europa de Est și se află la doar 120 de km de Chișinău. Depozitul a fost înființat în 1949, acolo fiind stocate o mare parte a munițiilor după retragerea trupelor sovietice din fosta RDG, Cehoslovacia și alte țări ale lagărului socialist. În perioada 2001-2004, Misiunea OSCE a asistat și monitorizat distrugerea și scoaterea din R. Moldova, de către Federația Rusă, a 456 de echipamente militare, inclusiv tancuri și tunuri grele, precum și alte 242 de echipamente.

De asemenea, a asistat și monitorizat la scoaterea a 22 de mii de tone de muniție din depozitul de la Cobasna. Se stimează că în prezent, la depozitul de la Cobasna sunt aproximativ 20 de mii de tone de muniții.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1137 locuitori

Cotiujenii Mici este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mici, Alexeuca și Gura-Oituz. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Sîngerei și la 117 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1137 de oameni. Satul Cotiujenii Mici este menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.