Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 august 2012, 09:48 views 10079
24 august 2012, 09:48 views 10079

Uniunea Moldovenilor din Transnistria identifică problemele privind studiul și dezvoltarea limbii moldovenești


Foto: tiras.ru 

Uniunea Moldovenilor din Transnistria consideră că este necesar să se elaboreze un program cuprinzător, care reflectă mecanismul de realizare a politicii de stat în domeniul educației în limba moldovenească pe termen mediu, precum și promovarea dezvoltării limbii moldovenești și extinderea domeniului său de aplicare.

După cum a declarat agenției "Novii Reghion" președintele organizației Valerian Tulgara, situația în regiune privind conservarea, dezvoltarea, cercetarea și extinderea ariei de folosire a limbii moldovenești, una dintre cele trei limbi oficiale, provoacă o oarecare îngrijorare și neliniște în rîndul membrilor Uniunii.

Potrivit lui, în anul 2009, s-a încheiat programul "Dezvoltarea Educației în limba moldovenească", iar în 2012 se finalizează programul "Cartea". Cu toate acestea, problemele legate de limba moldovenească rămîn, iar în unele cazuri chiar se aprofundează", - a spus Tulgara.

În special, se resimte lipsa de literatură didactică, metodică și artistică în limba moldovenească, inclusiv literatura pentru copii.

"Astăzi, este limitat timpul de emisie al redacției moldovenești TV și radio, inclusiv programele pentru copii și cele de divertisment", - a subliniat Valerian Tulgara, menționînd că în regiunea lipsește o ediție periodică în limba moldovenească și un site oficial în limba moldovenească.

"Nu se întrevede o perspectivă de funcționare a complexului educațional cu predare în limba moldovenească și crearea condițiilor pentru dezvoltarea copiilor preșcolari, elevi și liceeni în cadrul acestui complex educațional" - a spus Tulgara.

El a subliniat că nu există nici o bază pentru crearea grupelor moldovenești în instituțiile preșcolare și de studiee a limbii moldovenești cu copiii preșcolari. În plus, autoritățile nu acceptă rapoarte și alte documente întocmite în limba moldovenească.

Cuvinte cheie:

moldovenii , Moldova , localitati , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1446
Populația:
689 locuitori

Valea Rusului este un sat din cadrul comunei Pruteni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 689 de oameni. Satul Valea Rusului a fost menționat documentar în anul 1446.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.