Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 ianuarie 2012, 11:35 Miniatura views 4790
14 ianuarie 2012, 11:35 Miniatura views 4790

Sfîntul Vasile şi Anul Nou pe stil vechi la Florești

Sărbătoarea Sfîntul Vasile vesteşte venirea Anului Nou, sărbătorit la 14 ianuarie de către creştinii ortodocşi care respectă calendarul Iulian. În popor această zi este numită şi „seara hăiturilor”. Sf. Vasile este una dintre cele mai mari personalităţi a lumii creştine. În timpurile grele pentru biserică el s-a dovedit a fi un apărător înflăcărat al credinţei. Se spune că prin post şi rugăciune, el a dobîndit harul clarviziunii şi puterea de a face minuni şi că a vindecat miraculos foarte mulţi oameni.

Potrivit tradiţiei, cînd amurgește bine, hăitorii pornesc „de-a hăitul”, iar în dimineaţa zilei Sf. Vasile, copiii merg prin case cu „Sorcova” şi seamănă gospodarii cu grăunţe şi grîu, urîdu-le sănătate şi belşug. Sf. Vasile spunea că omul e judecat pentru faptele sale, de aceea revenim în lăcaşul sfînt pentru a cere linişte, pocăinţă şi lumină în suflet.

Sursa: flortv.net

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
735 locuitori

Alexeevca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Rădulenii Noi, Chirilovca, Dumitreni, Alexeevca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Floreşti şi la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 735 de oameni. Satul Alexeevca a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.