05 aprilie 2017, 17:05 Rubrica vizitatorilor-autori views 41979
Steaguri moldoveneşti din perioada domniei lui Ştefan cel Mare (Foto)
05 aprilie 2017, 17:05 Rubrica vizitatorilor-autori views 41979

Steaguri moldoveneşti din perioada domniei lui Ştefan cel Mare (Foto)

În Moldova medievală steagurile erau de mai multe feluri: steagul domnesc sau al ţării („Steagul cel mare") care concomitent erau simbol atît al domnitorului, cît şi al ţări , steagurile ostăşeşti si cu însemne religioase. „Steagul cel mare" prezenta pe pinză stema Moldovei: capul de bour, simbolul statalităţii moldoveneşti. Culoarea de bază a steagului Moldovei era, în general, roşu. În Moldova culoarea roşie era tradiţional culoarea proprie suveranului – domnului ţării.

Despre steagul Țării Moldovei din perioada domniei lui Ștefan III cel Mare se cunoaşte din diploma „Omagium Palatini Moldauiae", în care se spune despre jurămîntul domnitorului moldovenesc Ştefan cel Mare regelui polonez în anul 1485.

Diploma este scrisă în latină şi partea, unde este descris steagul, în traducere sună următor: „Steagul cel mare avea flamura de culoare roşie, pe care era în aur frumos pictată Stema Ţării Moldovei"(...Banderium quoque magnum sericeum coloris rubri, in quo arma Terrae Moldauiae pulcre auro depicta erant...). Sursa: https://archive.org/details/bub_gb_JG0xMJk5JskC

Uneori, domnitorii îşi aveau propriul lor steag care îmbina elemente ale stemei personale cu stema ţării.

Din această perioadă (mai precis 1488) datează şi imaginea stindardului domnesc al lui Ştefan în gravura lui I. Kukullo redind bătălia de la Baia din 1467: flamură lungă şi îngustă, încărcată cu benzi verticale paralele cu hampa (fasciile stemei de familie) şi stema Moldovei (capul de bour) în jumătatea dinspre hampă.

La începutul anului 1500, în cel de-al 43-lea an de domnie a voievodului moldovean, Ştefan cel Mare a dăruit mănăstirii Zografu din Sfintul Munte Athos două steaguri liturgice, care figurează mai jos.

Fundalul primului drapel era de culoare roşie (între timp steagul a fost recondiţionat şi aplicat pe o stofă de catifea de culoare vişinie), măsurind 1,2 × 0,9 metri. Faţa steagului îl prezintă pe Sfintul Gheorghe străpungind balaurul. Icoana Sfintului Gheorghe este artistic brodată pe atlas roşu, cu fire de aur, argint şi mătase albă, verde şi roşie. Sfintul Gheorghe şade pe tron, pe o perină roşie, trăgind spada din teacă cu stinga în timp ce cu dreapta trage de gardă, şi zdrobind sub picioarele lui balaurul cu trei capete, ce se încolăceşte pe sub tron. Doi îngeri coborind din cer îi aduc, cel de la dextra o sabie, iar cel de la senestra un scut încrustat cu pietre scumpe, şi-i pun pe cap o frumoasă coroană, împodobită şi ea cu două rinduri de pietre scumpe. În jurul capului sfintului şi pe marginea icoanei sale se află următoarea inscripţie în limba greacă: „Sfintul Gheorghe din Capadocia". Steagul este încadrat pe margini cu următoarea înscripţie slavonească în litere de aur (galben): „O, îndelung răbdătorule şi de biruinţi purtătorule, mare mucenice Gheorghe, cela ce la nevoi şi în năpaste eşti grabnic apărător şi fierbinte ajutător, şi celor întristaţi bucurie nespusă, primeşte de la noi şi această rugăminte a smeritului robului tău a domnului Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn Ţării Moldovei, şi-l păzeşte pe el neatins în acest veac şi în cel viitor, cu rugăciunile celor ce te cinstesc pe tine, ca să te proslăvim pe tine în veci, amin! Şi s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui anul al 43-lea".

Al doilea steag, de forma prapurilor bisericeşti, are în lungime un metru, şi aproximativ tot atita în lăţime. În partea de jos se prelungeşte cu trei colţuri. Cimpul pînzei este din atlas roşu. Pe faţa steagului este reprezentat Sfintul Gheorghe, călare pe un cal alb, omorind cu suliţa balaurul. Icoana sfintului este bogat lucrată cu fir de argint, aur şi mătase albă, roşie şi verde. Mantia sfintului este roşie. Icoana este încadrată cu litere de aur în limba slavonească: „Ca un izbăvitor al celor robiţi şi săraci folositor, neputincioşilor doctor, împăraţilor ajutor, purtătorilor de biruinţă mare mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mintuiască sufletele noastre". Pe cealaltă faţă este reprezentată scena botezului Domnului, încadrată de o altă inscripţie în slavonă.

Cuvinte cheie:

istoria , Stefan cel Mare , drapel

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
1075 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 16 km de oraşul Donduşeni şi la 252 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1075 de oameni. Prima atestare documentară a satului Horodişte datează din anul 1679.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.