Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
30 august 2013, 15:05 Meşteşuguri populare views 9730
30 august 2013, 15:05 Meşteşuguri populare views 9730

În Găgăuz-Yeri s-a desfăşurat primul festival al covoarelor


Foto: moldpres.md

Primul festival al covoarelor în UTA Gagauz-Yeri cu genericul "Gagauz kilimneri" (covoarele Găgăuziei) s-a desfăşurat la 28 august în satul Gaidar din raionul Ceadîr-Lunga, unde a fost sărbătorit şi Hramul localităţii, Adormirea Maicii Domnului, transmite MOLDPRES.

Festivalul a fost iniţiat şi organizat de Asociaţia lucrătorilor din cultură, tineret şi sport „Tineretul Gaidar”, cu susţinerea executivului autonomiei găgăuze, Centrului de cultură şi cercetări ştiinţifice „Maria Marunevici” şi Primăria satului Gaidar.

Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului a fost reanimarea tradiţiilor naţionale în arta ţesutului de covoare, dezvoltarea şi promovarea culturii găgăuze şi infrastructurii turistice, precum şi cultivarea interesului pentru meşteşugăritul şi artizanatul popular printre tineri.

Condiţiile obligatorii pentru participanţi au fost calitatea, lucrul manual, materie primă naturală, design original, ornament naţional, anul fabricării. Covoarele au fost prezentate în două grupuri (mai mari de 1,5 metri şi suvenire), cu cîte trei nominalizări - „Virtuozitatea producerii”, „Ornament naţional” şi „Covor istoric”.

Fondul de premii al festivalului a constituit 11 mii de lei, iar în total pentru desfăşurarea evenimentului au fost cheltuite 52 de mii de lei.

Cuvinte cheie:

covoare , Festival , UTA Găgăuzia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
1988 locuitori

Gradişte este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gradişte și Iurievca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1988 de oameni. Satul Grădiște a fost menționat documentar în anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.