Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
28 august 2013, 10:20 Meşteşuguri populare views 14491
28 august 2013, 10:20 Meşteşuguri populare views 14491

Tîrgul meşterilor populari a adunat 50 de artişti


Foto: tv7.md

În mîinile lor lutul, lemnul sau pănuşile de porumb se transformă în adevărate capodopere de artă. Vorbim despre 50 de artişti, care şi-au expus lucrările în cadrul Tîrgului meşterilor populari. La tarabele cu Ii, ulcele de lut sau instrumente muzicale tradiţionale s-au format cele mai lungi cozi, relatează tv7.md.

La naiurile şi fluierele create de Grigore Sînchetru s-au fredonat sute de astfel de melodii. Meşterul spune că poate făuri instrumentele chiar şi cu ochii închişi. E şi firesc să se vîndă ca pîinea caldă.

O altă tarabă, un alt tablou ce răsfaţă privirea. De sub mîinile Eleonorei Volociuc simplele pănuşi de porumb, pe care toţi le neglijează, prind viaţă. Păpuşile, pălăriile, genţile, îngeraşii sau coşuleţele pentru fructe sunt plămădite cu mare drag, ne asigură artista.

Pentru Victor Pelin lemnul este prietenul cel mai apropiat. A adus la tîrg suvenire sau potcoave, pentru norocul cumpărătorilor, glumeşte el. S-a gîndit şi la hedonişti, aşa că a inventat un suport inteligent pentru sticlele cu vin. Meşterul şi-a estimat invenţia la 800 de lei.

La tîrg pot fi găsite lucrări ce transportă parcă peste ani suflul tradiţiilor moldoveneşti – blăni de oi, covoare, clopote de lut, obiecte din ceramică sau coşuri împletite cu măiestrie. Oamenii au fost atraşi în special de Ii şi de ulcelele de lut.

Organizatorii au ales ziua de 27 august pentru desfăşurarea tîrgului nu întîmplător. La eveniment au participat 50 de artişti populari. Preţurile articolelor expuse pornesc de la cîteva zeci de lei şi ajung pînă la cîteva mii.

Cuvinte cheie:

tirg , meșter , costum popular

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1419 locuitori

Bocani este un sat şi comună din raionul Făleşti. Bocani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1419 oameni. Satul Bocani a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.