Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
02 august 2013, 15:36 Meşteşuguri populare views 23000
02 august 2013, 15:36 Meşteşuguri populare views 23000

Tradiţia costumului popular este vie la Vădeni


Foto: trm.md

Doreau să iasă în scenă în costume populare, dar nu le aveau. Şi au hotărît să şi le facă singuri. Este vorba despre membrii formaţiei “Tărăncuţa” din Vădeni, Soroca. Cu aceşti oameni deosebiţi din Cîmpia Sorocii, începe seria de reportaje, realizate cu meşterii, care îşi vor prezenta colecţiile la ce-a de-a doua ediţie a Festivalului Iei, relatează trm.md.

Cînd lucrează cîntă şi cînd cîntă, lucrează. Astfel, munca este mai cu spor, susţin meşterii populari din satul Vădeni, membri ai formaţiei “Tărăncuţa”. Acest secret îl împărtăşesc şi tinerei generaţii, care vrea să deprindă artă meşteşugului popular.

Cel mai cunoscut meşter din sat - Simion Lungu, este respectat pentru faptul că primul şi-a confecţionat un costum naţional. El este un exemplu pentru zeci de gospodine, care s-au alăturat studioului de creaţie Fantezie.

Meşterii populari de la Vădeni sînt preţuiţi pentru ingeniozitatea lor, calitatea lucrului, dar şi pentru faptul că pot să confecţioneze tot costumul - brîu, catrinţă, jupon şi ie.

Cuvinte cheie:

costum popular , tradiții , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
719 locuitori

Ulmu este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ulmu, Lîsaia Gora și Ulmul Mic. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Ulmu alcătuia 719 oameni în anul 2012. Satul Ulmu a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.