Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
24 iunie 2013, 15:34 Meşteşuguri populare views 13807
24 iunie 2013, 15:34 Meşteşuguri populare views 13807

Festivalul covorului moldovenesc la Clişova Nouă

Cunoscuta meşteriţă Ecaterina Popescu, a organizat, duminică, în satul natal Clişova Nouă, Orhei, primul festival intitulat "Frumos covor basarabean", anunță trm.md. Ea şi-a propus, prin acest eveniment, să contribuie la salvarea de la dispariţie a meşteşugului.

"În satul nostru în care s-a ţesut mult, astăzi nu există nici ustensile. Majoritatea meşteriţelor au schimbat covorul basarabean pe covoare sintetice. Am vrut să ne manifestăm dragostea faţă de covorul tradiţional, vrem să-l salvăm", a menționat Ecaterina Popescu.

Diversitatea şi o anumită percepţie a decorului sunt caracteristice covoarelor din această zonă, spun specialiştii. "Observaţi, se lucrează pe fir mărunt, cu multă meticulozitate pentru a reda imaginea dorită. Cele mai multe sunt ornamentele florale, cele geometrice sunt stilizate şi se orientează către motivele florale", specifică etnograful Varvara Buzilă.

În aceiaşi idee de salvgardare a patrimoniului, pe 24 iunie, la Muzeul Naţional de Etnografie va fi celebrată prima Zi Universală a Iei. Iar pe 10 august va avea loc a doua ediţie a Festivalului Iei, în parteneriat cu Teleradio-Moldova.

Cuvinte cheie:

covoare , Festival , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1758
Populația:
7538 locuitori

Pelinia este un sat şi comună din raionul Drochia. Pelinia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7538 de oameni. Satul Pelinia a fost menționat documentar în anul 1758.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.