Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
29 martie 2012, 15:51 Meşteşuguri populare views 10444
29 martie 2012, 15:51 Meşteşuguri populare views 10444

Satul moldovenesc păstrează creaţia populară

„Cînd faci ceva pentru alţii din toată inima, simţi un aflux nemaivăzut de puteri, dorinţa de a aduce şi în continuare bucurii oamenilor”, - şi-a împărtăşit sentimentele corespondentului agenţiei Novosti-Moldova Tatiana Popa, director al organizaţiei obşteşti „Casa Părintească”, meşter popular. 

Potrivit spuselor ei, această primăvară este bogată în evenimente pentru „Casa Părintească”. De la 17 aprilie pe teritoriul obiectului cultural din satul Palanca raionul Călăraşi va fi deschisă şcoala meşteşugurilor populare, în cadrul căreia vor avea loc expoziţii, ateliere de creaţie pentru toţi doritorii de a se familiariza cu moştenirea culturală şi a prelua secretele creaţiei populare a Moldovei. 

„Noi organizăm traininguri şi seminare interesante, în cadrul cărora specificul îl constituie dialogul între generaţii. Aici oamenii îşi pot împărtăşi atît experienţa practică, cît şi de viaţă. Sînt foarte productive seminarele „În cercul familiei”, la care deseori participă cîteva generaţii: copii, nepoţi, adulţi”, - a relatat Tatiana Popa. 

Proiectul „Casa Părintească” se bazează integral pe intenţiile altruiste ale directorului şi animatorului lui Tatiana Popa. Pe parcursul întregii vieţi ea a adunat materiale, care au importanţă nemijlocită pentru cultura ţării noastre – obiecte unicate de artă şi creaţie populară, formează colecţia muzeului pe lîngă „Casa Părintească”.

La moment Centrul Naţional de Creaţie Populară şi Ministerul Culturii al RM soluţionează problema legalizării dreptului organizaţiei obşteşti „Casa Părintească” de a angaja personal oficial. Se efectuează de asemenea lucrări pentru dezvoltarea programului strategic al satului Palanca. 

„La început sătenii priveau iniţiativele mele cu temeri şi chiar ostil. Acum aşteaptă ce mai are în planuri „Casa Părintească”, - a recunoscut Tatiana Popa. 

„Casa Părintească” a ajutat la reparaţia castelului de apă, asigurînd în acest mod cu apă 110 familii. Un alt aspect important al activităţii organizaţiei obşteşti este proiectul comun în RM cu Fundaţia Germană DVV International. Prioritare în acest program sînt problemele instruirii adulţilor şi persoanelor în etate. 

În cadrul proiectului internaţional „Tandem” meşteriţele organizaţiei obşteşti colaborează cu creatorul de modă al Agenţiei germane „Balestra Berlin”. Graţie acestei colaborarări va apărea o colecţie de îmbrăcăminte cu vestitul specific moldovenesc şi amprenta naţională a locuitorilor republicii. Atare colecţii vestimentare noi, prezentate amatorilor şi profesioniştilor din creaţia populară, se repetă în mod tradiţional la Săptămîna culturii şi artei europene de la Chișinău şi chiar la Săptămîna modei de la Berlin.  

 

Sursa:  newsmoldova.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
51 locuitori

Hlinaia Mică este un sat din cadrul comunei Rotunda, raionul Edineţ. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 de oameni. Satul Hlinaia Mică a fost întemeiat la sfîrșitul secolului XIX. Relieful zonei este deluros, cu soluri de ciornoziom. Localnicii au folosit izvoarele pentru a amenaja cîteva lacuri artificiale, apa cărora este folosită pentru irigare.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.