Mergi spre compartimentul: Artele plastice
24 decembrie 2013, 11:57 Artele plastice views 10924
24 decembrie 2013, 11:57 Artele plastice views 10924

La Muzeul Naţional de Artă a avut loc o seară în memoria lui Igor Vieru

Foto: moldpres.md

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc astăzi o seară în memoria regretatului pictor Igor Vieru, la 90 de ani de la naştere, relatează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Cenaclul literar-muzical „Ideal”, condus de Vasile Căpăţînă, în colaborare cu instituţia-gazdă şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

În mesajul său de salut directorul muzeului, Tudor Zbîrnea şi-a exprimat satisfacţia că puţin mai înainte de această zi, cînd Igor Vieru ar fi împlinit 90 de ani, a inaugurat o expoziţie-retrospectivă formată din 70 de lucrări ale maestrului, din colecţia MNAM.

„Expoziţia cuprinde întregul demers artistic al lui Igor Vieru, care alături de Mihai Grecu, Valentina Rusu-Ciobanu, Glebus Sainciuc este un reper al artei noastre naţionale. Ne dorim să-l cunoască mai bine şi reprezentanţii generaţiei tinere, aşa cum l-a cunoscut noi, cei mai în vîrstă”, a remarcat directorul muzeului.

Viaţa şi activitatea lui Igor Vieru a fost evocată de mai mulţi oameni de cultură: scriitorul Spiridon Vangheli, criticul de artă Eleonora Sîtnic, pictoriţa Eleonora Romanescu, poetul Vasile Căpăţînă, consătean al artistului, Roland Vieru, feciorul marelui dispărut ş.a.

De asemenea, în faţa celor prezenţi au evoluat compozitoarea Daria Radu, interpretele Diana Văluţă şi Silvia Goncear.

Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923 în s. Cernoleuca. În perioada 1942 - 1944 urmează în particular studiile la liceul I. Brătianu din Piteşti, iar între 1946 - 1949 la Şcoala de Arte Plastice I. Repin, actualmente Colegiul Al. Plămădeală, Chişinău.

S-a stins din viaţă la 24 mai 1988.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

arta , pictor , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1889
Populația:
201 locuitori

Reteni-Vasileuţi este un sat din cadrul comunei Branişte, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîșcani şi la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 201 oameni. Satul Reteni-Vasileuți a fost menționat documentar în anul 1889.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.