Mergi spre compartimentul: Arhitectura
05 martie 2024, 16:00 Arhitectura views 1086
Ministerul Culturii, despre restaurarea clădirilor Herța și Kligman
05 martie 2024, 16:00 Arhitectura views 1086

Ministerul Culturii, despre restaurarea clădirilor Herța și Kligman

Muzeul Național de Artă, împreună cu angajații Ministerului Culturii, precum și cu membrii Consiliului pentru monumente, în cel mai scurt timp vor aproba specificațiile tehnice privind proiectarea restaurării clădirilor Herța și Kligman din Chișinău.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii, ca răspuns la o solicitare din partea site-ului Noi.md, în care cerea explicații cu privire la ce s-a schimbat de cînd casa Herța și Kligman a fost conservată după o tentativă nereușită de restaurare, cu ce s-au soldat căutările sponsorilor restaurării, de ce mijloace financiare este nevoie pentru aceasta și dacă există vreo perspectiva ca acest monument de istorie și arhitectură să fie restabilit și să-și recapete statutul de muzeu

Ministerul Culturii a explicat că încercarea precedentă de a actualiza proiectul a provocat o reacție negativă a Consiliului pentru monumente, în special din cauza anexei dintre clădiri.

Se știe, că anterior monumentele de arhitectură – clădirile Herța și Kligman – au suportat o etapă de restaurare, care a fost nereușită. Lipsa unui proiect amplu de restaurare, precum și lucrările de construcție efectuate în paralel cu proiectarea, au dus la deficiențe semnificative și abateri de la practica internațională în restaurarea monumentelor de arhitectură.

De aceea poziția Ministerului Culturii pune un accent deosebit pe elaborarea proiectului de restaurare a monumentelor de arhitectură.

Specialiștii muzeului și cei de la Ministerul culturii au ajuns la concluzia, că noul proiect va include nu doar edificiile Kligman și Herța, dar și clădirile muzeului, amplasate pe strada Sfatul Țării.
Noul proiect va include și amenajarea teritoriului muzeului. Astfel, va apare un concept unic de funcționare a Muzeului de Artă.

”După coordonarea specificațiilor tehnice și aprobarea preliminară a proiectului de către Consiliul național pentru monumente, Ministerul Culturii și Muzeul Național de Artă intenționează să atragă mecenați pentru elaborarea proiectului de restaurare a unor astfel de obiecte semnificative pentru patrimoniul național, precum clădirile Herța și Kligman. Consultările prealabile au și avut loc”, a răspuns Liuba Lupașco, consultat-șef al Ministerului Culturii.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1485
Populația:
4559 locuitori

Vadul lui Vodă este un oraş din componența municipiului Chișinău, amplasat la o distanţă de 18 km de capitala Republicii Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia orașului constituia 4559 de locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1432. Legenda spune că denumirea Vadul lui Vodă ţine de numele domnitorului Ştefan cel Mare, care după o victorie repurtată în lupta cu tătarii, în 1485, la Nistru, a făcut o masă mare de sărbătoare.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.