Mergi spre compartimentul: Arhitectura
07 octombrie 2013, 10:59 Arhitectura views 14633
07 octombrie 2013, 10:59 Arhitectura views 14633

Realizările arhitecților din Moldova

Astăzi, 7 octombrie, marcăm ziua mondială a arhitecților. Arhitectura  este o artă, care întruneşte caracteristici ale producţiei materiale, în realizarea operelor ei fiind implicaţi diverşi specialişti. Orice arhitectură începe de la o dorinţă-idee, exprimată de un comanditar, pusă pe un proiect, care este realizat de arhitect, inginer, designer.

Nu sînt cunoscuți în totalitate arhitecții monumentelor istorice din Moldova, mai ales lipsesc numele meşterilor-constructori din perioada medievală. Din semnele lapidare incizate pe unele detalii ale paramentului se ştie, că la construcţia bisericilor din timpul lui Ştefan cel Mare au lucrat discipoli ai lojelor masonice de pe şantierele gotice central-europene. Din autografele de pe locurile mai puţin accesibile vederii, se cunosc numele unor pictori, cum ar fi Voicu, Stanciu de la biserica din Căuşeni, un pictor Ioan Pîrvana a activat la iconostasul bisericii din oraşul Chilia. La sfîrşitul secolului al XVIII-lea apar primele nume de arhitecţi, ca Antuan Waisman, constructorul catedralei Sf. Nicolae din Bălţi (1795), Gaudi, invitat să lucreze pe moşia unei nobile din Basarabia.

Pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, începînd cu 1812 au activat arhitecţi ruşi. După proiectele lor au fost extinse cu noi porţiuni oraşele şi au fost ridicate clădirile administrative, publice, industriale şi locuinţele. După proiecte-model, elaborate în Sanct-Petersburg şi Moscova erau ridicate locuinţele urbane şi lăcaşurile sfinte. Arhitectul Antuan Waisman a continuat să activeze şi după 1812, elaborînd proiecte, printre care şi a catedralei din Soroca (1840). La începutul secolului  al XIX-lea meşterul Zaiciuc a pornit construcţia bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău (1814). Una dintre figurile cele mai cunoscute este a academicianului, rectorului Academiei de Arte din Sanct Petersburg, A. Melnikov, autorul proiectelor catedralelor din Chișinău, Bolgrad şi Izmail.

Arhitecţii din perioada modernă erau larg cunoscuţi opiniei publice, ca şi operele lor, deseori numele fiind instalat pe faţada clădirii proiectate, cum era de exemplu al lui M. Cecheruli-Kuş, instalat pe clădirea Băncii orăşeneşti, sau a arhitectului Nicolae Mertz instalat pe peretele caselor ridicate după proiectele sale, tradiţie pierdută cu timpul. Cel mai înalt apreciat, primul dintre cei mai buni, a fost arhitectul Alessandro Bernardazzi, autorul celor mai frumoase clădiri din Chișinău, în egală măsură proiectînd case de locuit – conacele Rîşcanu-Derojinski, Donici-Casso, Inglesi, biserici – Sf. Pantelimon, Sf. Teodora de la Sihla, şi clădiri publice – Liceul pentru fete fondat de principesa N. Dadiani, ş.a.

Un arhitect care a contribuit mult la împodobirea Chişinăului a fost Heinrich von Lonsky, care a proiectat clădirea primului pavilion de pasageri a Gări feroviare (nu s-a păstrat), Liceul pentru fete al zemstvei, Clubul Nobilimii, Judecătoria de circumscripţie. Printr-o manieră aparte se disting proiectele arhitectului Vladimir Ţîganco, autorul proiectelor Şcolii Reale, Muzeului Zoo-Agricol şi de meşteşuguri, Liceului nr. 3 pentru băieţi, bisericii Sf. Nicolae, etc.

Arhitectul academician Alexei Şciusev s-a născut în Chișinău şi a proiectat pentru oraşul natal cîteva clădiri – casa lui V. Karcevski, vila lui Karcevski, complexul bisericii din satul Cuhureştii de Sus, ş.a.

Cuvinte cheie:

Arhitectura , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
552 locuitori

Păruceni este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Nisporeni și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 552 de oameni. Satul Păruceni a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.