Mergi spre compartimentul: Arhitectura
12 decembrie 2013, 12:17 Arhitectura views 8177
12 decembrie 2013, 12:17 Arhitectura views 8177

Statul va aloca peste 20 de milioane de lei pentru renovarea monumentelor

Фото Foto: showbizhot.net 

15 monumente de arhitectură din Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală vor fi renovate în 2014. Banii sînt prevăzuţi în proiectul Bugetului de Stat pentru anul viitor. În total, este vorba de peste 20 de milioane de lei.

"Bugetul pentru 2014 pentru cultură este un buget care denotă o creştere a interesului statului faţă de acest domeniu. Faptul că pentru prima dată s-au alocat atîţia bani pentru protejarea şi salvarea patrimoniului este un pas important. Pentru că ani la rînd în acest domeniu practic nu am avut mari cheltuieli", a declarat directorul Centrului de Politici Culturale, Veaceslav Reabcinschi.

Datele unui studiu realizat de "Expert-Grup" arată că Moldova pierde anual 13 monumente de arhitectură. Iar în ultimii 20 ani, de pe harta istorică şi de turism a Chişinăului au fost şterse peste 250 de monumente. Astfel, din cele 977 de monumente de importanţă locală sau naţională, 254 au fost demolate, incendiate sau modificate prin lucrări de construcţie neautorizate. Iar aproximativ 80 la sută dintre conacele boiereşti sunt în ruine.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

monument , Arhitectura , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
2868 locuitori

Cimişeni este un sat şi comună din raionul Criuleni. Cimişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Localitatea se află la distanța de 65 km de orașul Criuleni și la 25 km de Chișinău. Satul Cimișeni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.