Mergi spre compartimentul: Teatrul
07 martie 2014, 11:26 Teatrul views 13660
Radu Poklitaru şi „Kiev Modern-Balet” uimeşte publicul de la Chişinău
Foto: trm.md
07 martie 2014, 11:26 Teatrul views 13660

Radu Poklitaru şi „Kiev Modern-Balet” uimeşte publicul de la Chişinău

În pofida problemelor din Ucraina şi-au dorit şi au ajuns la festivalul internaţional „Mărţişor-2014". Membrii trupei „Kiev Modern-Balet", în frunte cu celebrul coregraf Radu Poklitaru, originar din Chişinău, au încîntat publicul cu cea mai nouă producţie în viziune nonconformisă: „Lacul Lebedelor", relatează Mesager.

O cu totul altă linie de subiect decît cea tradiţională în „Lacul lebedelor" lui Radu Poklitaru: viaţa paşnică, dansul graţioaselor păsări este întreruptă brutal de apariţia oamenilor cu arme.

Răufăcătorii au transformat o mică lebădă, împotriva voinţei acesteia, într-un băieţel. Faimosul coregraf şi-a propus să facă un balet-meditaţie despre imposibilitatea de a trăi în pielea altcuiva.

„Am mers mult către această versiune şi m-am străduit să nu-i ofensez pe admiratorii artei clasice", spune Radu Poklitaru, directorul „Kiev Modern-Balet".

„Am văzut toate creaţiile lui, sînt originale, într-adevăr geniale. Mă mîndresc cu faptul că a devenit unul dintre primii maeştri de balet din lume, ţine cont de rădăcinile sale", afirmă maestrul în artă Iurie Mahovici.

Baletul „Lacul lebedelor" este o creaţie, în care se îmbină clasicul cu modernul. Ca subiect este dramatică şi optimistă. Or, după mai multe chinuri, la care este supus de oamenii răi, băieţelul devine iarăşi o mică lebădă. Deşi moare, în final, este fericită că a revenit la firea sa.

„E ceva de care nu am mai văzut. Radu Poklitaru a demonstrat că poate sparge tiparele baletului clasic, este o artă modernă, în care îşi găseşte expresie nu doar corpul, plasticitatea, dar mai este şi gînd", constată criticul de teatru Larisa Ungureanu.

Născut la Chişinău într-o familie de faimoşi balerini, Radu are o carieră de excepţie. A montat spectacole în prestigioase teatre de pe mapamond, cu ajutorul unui admirator-mecenat şi-a creat în 2006 propriul teatru „Kiev Modern-Balet", care lansează în permanenţă capodopere cu care uimeşte lumea baletului.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , balet , teatru , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
2143 locuitori

Izvoare este un sat şi comună din raionul Făleşti. Izvoare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2143 de oameni. Satul Izvoare a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.