Mergi spre compartimentul: Teatrul
10 februarie 2014, 10:58 Teatrul views 14665
Actrița Constanţa Tîrţău, supravieţuieşte cu greu
Foto: trm.md
10 februarie 2014, 10:58 Teatrul views 14665

Actrița Constanţa Tîrţău, supravieţuieşte cu greu

Pe timpuri, era adorată de public pentru talentul şi frumuseţea sa, acum însă, îşi duce cu greu haina bătrîneţii. Actriţa Constanţa Tîrţău, prima prezentatoare a Televiziunii Naţionale, încearcă să supravieţuiască cu o pensie de 1000 de lei, din care trebuie să-şi cumpere şi mîncare, şi medicamente. Mai mulţi oameni de bună credinţă din Lozova, Străşeni, nu au uitat de ea şi au ajutat-o să treacă cu bine de această iarnă, transmite Mesager.

Altădată era în văzul tuturor, fiind extrem de apreciată şi adorată. Acum însă, actrița spune ca puţini sînt cei care îşi mai amintesc de ea, inclusiv autoritățile. La cei 83 de ani ai săi, altădată renumita actriţă Constanţa Tîrţău nu se simte prea bine şi evită să discute cu presa.

O pensie normală, ca să nu umble cu cerșitul, asta își dorește astăzi Constanța Tîrțău. „Statul trebuie să aibă grijă de oameni, fiindcă acuma umblăm cu cerșitul. Noi cîndva am lucrat așa cum trebuie. În fiecare zi am fost ocupați, am fost solicitați. În fiecare zi! 40 de ani de muncă, asta nu este glumă. Focul trebuie făcut și nu are cine să taie lemne. Ceea ce a fost frumos, nu mai este", mărturisește actrița Constanța Tîrțău.

In aceste zile friguroase de iarnă, actrița Constanța Tîrțău a fost vizitată de cîțiva elevi din satul Lozova, Strășeni. Sub egida Asociației „Flacăra Speranței", întreaga localitate s-a mobilizat, pentru a ajutora oamenii de creație din țară. Fiecare familie a donat bani și produse alimentare. „Am venit aici să demonstrăm că nu sîntem indiferenți de soarta oamenilor de creație, că putem să le oferim o mînă de ajutor și vom fi alături de ei", spune Constanța Vornicescu, elevă din Lozova care a participat la această campanie.

„Situația este foarte gravă, oamenii de creație zac în mizerie, în sărăcie, bolnavi. Am venit la Doamna Constanța Tîrțău, cu produse alimentare și cu ceva bănuți, în ajutorarea acestei distinse Doamne care merită mult mai mult, dar nu i se oferă", declară președintele Asociației „Flacăra Speranței", Valentina Pătraș.

Prima emisiune la Televiziunea Națională a Moldovei, transmisă acum 55 de ani, a fost moderată de actriţele Constanţa Tîrţău şi Ariadna Kazanskaia. Practic toată cariera sa, Constanţa Tîrţău a dedicat-o Teatrului „Mihai Eminescu" din capitală. Ea a jucat diverse roluri, printre care şi rolul Laviniei în „Toate trei anotimpuri" de Aureliu Busuioc, Tamara Ivanovna în piesa „Tata", de Dumitru Matcovschi şi multe altele.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

televiziune , moldovenii , cultura , actori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
282 locuitori

Strîmbeni este un sat din cadrul comunei Oneşti, raionul. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Hîncești și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 282 de oameni. Satul Strîmbeni a fost menționat documentar în anul 1482.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.