Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
111
- Rubrica vizitatorilor-autori 111
- Emisiuni 111
- Copiilor 111
- Cultura 111
- Bucătăria 111
- Localitaţile Moldovei și diasporei 111
- Umor 111
- Caleidoscop 111
- Muzica 111
- Crezul 111
- Noi, moldovenii 111
- Diaspora moldovenească 111
- Istoria 111
- Natura şi turismul 111
- Moldografia 111
- Localităţile Republicii Moldova 111
- Personalități 111
- Realitatea moldovenească 111
- Sănătate 111
- Sport 111

-
In memoriam Pavel Boţu
-
Cărțile din Moldova au fost apreciate la expoziția inte…
-
A fost lansată o carte dedicată aniversării a 75 de ani…
Jo, 17 mai, 2018, 15:15
5964 Vizualizări
O moldoveancă stabilită la Paris a lansat la Chişinău trei cărți
![]() |
Scriitoarea și jurnalista moldoveancă Olga Căpățână, care de mai mulţi ani este stabilită în Franţa, la Paris, a lansat la Chişinău trei cărți. Este vorba despre "Dobrenii", "Agent Dublu" și "Lilith".
Evenimentul a avut loc miercuri seara, 16 mai, şi a adunat la Biblioteca Naţională prieteni, rude, colegi de facultate şi admiratori ai creaţiei sale. Cărţile au fost editate la Bucureşti în câte 250 de exemplare fiecare, transmite IPN.
Olga Căpăţână spune că ,,Dobrenii" este despre al doilea război mondial, despre cel din Afganistan şi conflictul din regiunea transnistreană. E despre dragostea din timpul războiului, cum să-ţi păstrezi familia şi cum să-ţi iubeşti ţara. Redă povestea unei familii de moldoveni care trăieşte momentele foametei şi deportărilor. Cartea ,,Agent Dublu" include opt povestiri despre militarii moldoveni care au făcut armata în timpul războiului din Afganistan, despre medicii care l-a fel s-au aflat la datorie în acea perioadă.
Potrivit Olgăi Căpăţână, poeziile cuprinse în ,,Lilith" sunt cântate de mult timp de mai mulţi interpreţi din Republica Moldova şi sunt adevărate şlagăre în prezent.
Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a spus că viața jurnalistei și scriitoarei Olga Căpățână este demnă de un film. Aceasta vorbește în cărțile ei nu doar despre ceea ce a văzut și a trăit în acele momente de groază ale războaielor la care a participat, ci și despre dragostea de viață și de semeni, despre puterea femeiască, despre iubire și dorul de țară. Monica Babuc a remarcat că operele scrise de către Olga Căpăţână trebuie să se regăsească pe rafturile bibliotecilor publice din ţară.
Directorul general al Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a menţionat că Olga Căpăţână ştie să bucure publicul cu cărţile sale traduse în diferite limbi. Pentru copii a scris poezii, iar pentru maturi, cărţi în care sunt abordate teme speciale.
Olga Căpățână s-a născut în anul 1954 în satul Lencăuți, raionul Ocnița. A absolvit facultatea de filologie a Universității de Stat ,,Alecu Russo" din Bălți. A activat în calitate de ofițer în armata sovietică, iar după destrămarea URSS – în Armata Națională. A participat la războiul din Afganistan și la cel pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova. După ce a revenit de la război, Olga Căpăţînă a început să scrie versuri, romane, cărţi pentru copii. Pentru maturi a mai scris „Memoriile celor căzuţi în Afganistan" şi „Memoriile celor căzuţi în Transnistria". Acestea au fost traduse în rusă și franceză.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:

Anunț important pentru moldovenii din Spania
Fost migrant: Nicăieri nu-i ca acasă
UE a schimbat regulile de eliberare a vizelor
De astăzi, moldovenii pot călători în Turcia doar cu buletinele de identitate
Eliberarea piloților: MAE-ul rus acuză autorităților de la Chișinău că fac circ
Ghidul situațiilor de urgență, pentru cetăţenii aflaţi în străinătate
- Omul-legendă sau cum voinicul de pe Volga a devenit ”unchiul Vanea” de la Chișinău
- Planta care ucide 98% din celulele canceroase în 16 ore! (Video)
- De ce a fost exclus eterul din tabelul periodic al lui Mendeleev?
- Polul magnetic al Pămîntului se deplasează rapid spre Rusia! Ce consecințe ne așteaptă?
- Medic cardiolog: Grîul modern este o otravă lentă!
- Uleiul vegetal pe tigaie este otravă!



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)