04 septembrie 2015, 10:09 Sănătate views 12643
04 septembrie 2015, 10:09 Sănătate views 12643

Putem trăi mai mult cu 20 % modificînd o genă


Foto: antena3.ro

Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă prin care putem trăi mai mult. Micşorînd expresia unei singure gene, cercetătorii au reuşit să crească durata medie a vieţii unor şoareci de laborator cu aproximativ 20%.

Potrivit studiilor, la oameni, aceasta ar echivala cu o prelungire a duratei medii a vieţii cu 16 ani.

Cercetătorii de la National Institutes of Health, SUA, au lucrat asupra unei gene ce codifică sinteza proteinei mTOR, implicată în metabolism şi care joacă un rol în procesul de îmbătrînire. Rezultatele au apărut în jurnalul Cell Reports.

Specialiştii au modificat genetic şoareci de laborator, astfel încît aceştia să producă doar aproximativ 25% din cantitatea de proteină mTOR sintetizată în mod normal.

Durata medie a vieţii pentru şoarecii modificaţi genetic a fost de 28,0 luni pentru masculi şi 31,5 luni pentru femele, comparativ cu 22,9 luni, respectiv 26,5 luni, pentru masculii şi femelele de şoareci normali.

Oamenii de ştiinţă de la National Institutes of Health au demonstrat prin acest studiu că şoarecii modificaţi genetic se descurcau mai bine decît cei obişnuiţi la testele de echilibru şi orientare prin labirint, ceea ce arată că se menţineau mai bine în ceea ce priveşte memoria şi coordonarea mişcărilor.

Rezultatele ar putea duce la dezvoltarea unor terapii anti-îmbătrînire destinate în mod specific anumitor organe.

 

Sursa: antena3.ro

Cuvinte cheie:

om , medicina , viata , genetica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1788
Populația:
3089 locuitori

Ochiul Alb este un sat şi comună din raionul Drochia. Ochiul Alb este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Drochia și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3089 de oameni. Satul Ochiul Alb a fost menționat documentar în anul 1788.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.