07 octombrie 2016, 14:45 Sănătate views 6470
Ministerul Sănătății propune interzicerea publicității alcoolului
07 octombrie 2016, 14:45 Sănătate views 6470

Ministerul Sănătății propune interzicerea publicității alcoolului

Ministerul Sănătății va elabora modificări ale legislației care vor interzice complet publicitatea alcoolului la radio și televiziune. Cu această propunere a venit ministerul, prezentînd raportul privind consumul de alcool în Republica Moldova, la ședința Consiliului Coordonator pe marginea programului de control al consumului de alcool 2012-2020.

Ei au adus drept exemplu datele statistice care reflectă situația deplorabilă a nivelului de consum al alcool în țară. Astfel, Moldova ocupă locul doi în lume în ceea ce privește cantitatea de alcool consumat pe cap de locuitor. Anume abuzul de alcool este cauza principală a diferitelor boli și patologii.

De asemenea, anual în Moldova, 40 de persoane decedează și 200 sînt rănite în accidentele rutiere care au avut loc din vina șoferilor în stare de ebrietate. În plus, abuzul de alcool duce la pierderi economice serioase. Astfel, potrivit estimărilor Ministerului Sănătății, pierderile totale ale societății, legate de consumul de alcool au constituit în 2014 - 111,8 milioane lei sau 1% din PIB-ul țării.

Ministerul Sănătății comunică că deja de mult timp întreprinde o serie de măsuri pentru depistarea precoce și tratamentul alcoolismului. Potrivit datelor lor, 29,7% dintre cetățenii consultați de medicii de familie au fost identificați în grupurile cu risc sporit de dezvoltare a dependenței alcoolice, iar fiecare a treia persoană consultată de psiholog a fost trimisă pentru tratament special la narcolog.

În plus, 34% dintre persoanele diagnosticate cu alcoolism au fost tratate, iar apoi au urmat și programele de reabilitare psihologică și sînt în prezent în remisiune. Alte 9809 de persoane au beneficiat de tratament ambulatoriu la cabinetele narcologice.

Potrivit datelor statistice, la sfîrșitul anului 2015, sub supravegherea medicilor în instituțiile de narcologie în întreaga țara se aflau sub supraveghere mai mult de 46 de mii de pacienți cu alcoolism cronic, 622 de persoane care suferă de psihoze alcoolice și alte 5,6 mii se află sub observație preliminară în legătură cu abuzul de alcool. În plus, în comparație cu anul 2014, cu 6561 de persoane a crescut numărul cetățenilor care s-au adresat după ajutor la dispensarele de narcologie republicane.

Sursa: rtr.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
434 locuitori

Constantineşti este un sat din cadrul comunei Goteşti, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Constantineşti a fost menționat documentar în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.