11 septembrie 2016, 15:40 Sănătate views 48532
Consumul de alcool în timpul sarcinii afectează sănătatea fătului
11 septembrie 2016, 15:40 Sănătate views 48532

Consumul de alcool în timpul sarcinii afectează sănătatea fătului

Consumul de alcool în timpul sarcinii afectează sănătatea fătului şi îi pune viaţa în pericol. Copilul riscă să dezvolte malformaţii, iar la maturitate, chiar să devină alcoolic. Avertismentul a fost lansat astăzi de medici în cadrul evenimentului cu genericul „Sunt prea mic ca să beau".

În prezent, nu sînt statistici cu privire la numărul gravidelor care consumă alcool. Medicii susţin însă că fenomenul există şi că este răspîndit în zonele rurale.

"Sînt uimită să văd cîţi copii cu dizabilităţi sunt în orfelinate. Cînd întreb de ce au fost abandonaţi mi se spune că mama a fost alcoolică şi nu a vrut să îngrijească de copil deoarece e bolnav", a declarat medicul - şef CSP Chişinău, Luminița Suveică.

Potrivit doctorilor, tot mai multe femei, inclusiv gravide, ajung în stare de ebrietate la spital.

"La Căuşeni mămica a născut în stare de ebrietate de grad avansat. A stat şi ea în reanimare şi copilul cu intoxicaţie alcoolică", a relatat şeful de secţie la Dispensarul de Narcologie, Gheorghe Roșior.

Consumul de alcool în timpul sarcinii afectează sistemul digestiv, nervos, osos şi cardiovascular al fătului, spun specialiştii.

"Asta este o constricţie vasculară. Copilul nu primeşte alimentaţie suficientă, oxigen. Pe viitor va avea o reţinere mintală şi va afecta creşterea nu doar în primul an de viaţă", a adăugat medicul-ginecolog, Valentina Diug.

Chiar şi o cantitate nesemnificativă de alcool pune în pericol sănătatea micuţului, potrivit medicilor. Drept urmare, gravidele sunt îndemnate să schimbe obiceiul de a consuma băuturi tari pe 20 de minute de mişcare în fiecare zi.

În prezent, 10 mii de femei din ţara noastră sînt dependente de alcool. Numărul acestora a crescut cu şapte la sută, faţă de acum cinci ani.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

femei , sarcină , alcool , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1754
Populația:
2936 locuitori

Molovata este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Molovata este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Dubăsari și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2936 de oameni. Satul Molovata a fost menționat documentar în anul 1754.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.