14 martie 2015, 12:22 Sănătate views 10328
Feng Shui în baie - cum activezi energia binefăcătoare a apei
14 martie 2015, 12:22 Sănătate views 10328

Feng Shui în baie - cum activezi energia binefăcătoare a apei

Stiinta Feng Shui spune ca baia este centrul energetic al casei, aici fiind locul in care se concentreaza unul dintre elementele care au dus la crearealumii, asa cum o stim noi, si care este esential pentru viata pe pamant - apa. Acest element reprezinta bogatia si prosperitatea, totodata avand o influenta puternica asupra celorlalte energii ale casei.

Se spune ca, prin aplicarea corecta a regulilor Feng Shui in amenajarea baii, nu doar ca vei spori armonia in familie, ci te vei bucura si de bogatie (poate de mai multa decat iti poti imagina), datorita energiei binefacatoare a Apei. Hai sa vedem acum care sunt principiile stravechii stiinte chineze de care ar trebui sa tii cont.

Elementul Apa corespunde "directiei Nord", "culorilor negru si albastru", "numarului 1", "gustului sarat", "rinichilor", "varstei a treia" si "anotimpului iarna".

Stiind aceste lucruri, specialistii Feng Shui considera ca baia trebuie sa fie amplasata in partea nordica a unei case, in acest fel putand fi activata energia pozitiva Chi. Din pacate, cei care locuiesc in apartament sau si-au construit deja casa nu mai pot schimba pozitia baii, insa si aceste persoane pot activa energia benefica a Apei cu ajutorul unei oglinzi sau prin mutarea usii (daca acest lucru este posibil).

O alta regula importanta spune ca baia si mai ales usa acesteia nu trebuie sa se afle fata in fata cu usa de intrare in casa, intrucat astfel se ajunge la pierderea energiei Chi care se va scurge in afara casei. Aceasta greseala poate fi corectata prin agatarea unei oglinzi pe exteriorul usii din baie, blocand in acest fel circulatia fluxului negativ.

Obiectele sanitare intr-o baie Feng Shui

Poate ai intalnit case in care baia era impartita in doua incaperi separate, una fiind dotata cu cada si chiuveta, in cealalta aflandu-se vasul de toaleta si un lavoar. Nu stiu daca la baza acestui tip de configurare au stat regulile Feng Shui, dar cert este ca aproximativ asa ar trebui sa ne amenajam si noi baile, daca dorim sa beneficiem cat mai mult de influentele pozitive ale elementului Apa.

Nu spun ca ar trebui sa-ti transformi baia in doua camere mai mici, dar poti sa recurgi la impartirea baii in doua zone de activitate distincte cu ajutorul unor paravane despartitoare, a unei perdele sau a unui perete semi-inalt. In varianta ideala, vasul de toaleta nu trebuie sa fie vizibil din cada sau cabina de dus, dar nici de la intrarea in baie. Practic, acesta trebuie sa fie izolat de restul obiectelor sanitare si pozitionat intr-o loc cat mai discret. Oriunde s-ar situa vasul de toaleta, trebuie sa te obisnuiesti sa cobori capacul care il acopera inainte de a trage apa si sa-l lasi in aceasta pozitie pana la urmatoarea utilizare, prevenind in acest fel scurgerea energiei pozitive, dar si accesul celei negative in interiorul baii.

Cada sau cabina de dus trebuie sa aiba orientare sud-vestica in interiorul incaperii, conform invataturilor Feng Shui. Insa daca acestea au fost deja montate altfel si nu mai pot fi mutate, poti corecta acest aspect decorand latura sud-vestica a baii cu diverse elemente care simbolizeaza Apa: o mini fantana arteziana, un acvariu, un fototapet sau un autocolant decorativ care ilustreaza un rau sau o cascada.

Alegerea culorilor in amenajarea Feng Shui a baii

Daca vrei sa te bucuri de partile pozitive ale puternicului element Apa, decoreaza-ti baia in culori pastelate, calde sau reci, precum sunt bejul, cremul, somonul, diferitele nuante de gri si bleu sau albul pur. Conform regulilor Feng Shui, aceste nuante pot fi folosite pe scara larga, in timp ce culorile tari si inchise ar trebui sa fie folosite doar in calitate de accent cromatic si pe suprafete extrem de reduse.

Daca totusi inclini spre alegerea mai multor nuante pentru finisarea baii, incearca sa le pastrezi pe cele mai aprinse si mai intunecate (gresia) pentru partea inferioara a incaperii, decorand partea superioara in nuante pastelate cat mai deschise.

Ar mai trebui spus ca finisajele din materiale naturale vor imbunatati energia din interiorul baii. Asa ca nu ezita sa folosesti piatra naturala, marmura si lemnul in decorul acestei incaperi.

Baia – un spatiu curat si ordonat

Una dintre regulile esentiale ale stiintei Feng Shui subliniaza importanta ordinii si curateniei din baie. De fapt, pentru a evita acumularea energiilor negative, trebuie mentinuta curatenia si ordinea in intreaga casa. Ar trebui sa te ingrijesti in mod constant sa pastrezi curatenia tuturor obiectelor sanitare, a gresiei si faiantei din incapere si sa arunci imediat dupa utilizare betisoarele de urechi si dischetele demachiante, recipientele goale de sampon, balsam, creme si diverse alte lotiuni pe care le folosesti in igiena personala.

Pentru a o mentine cat mai ordonata, ar trebui sa dotezi baia cu mai multe rafturi si spatii de depozitare utile.

Oglinzile din baie si regulile Feng Shui

Cu totii avem in baie cel putin o oglinda, asa ca nu puteam trece peste acest element al decorului fara sa vedem cum si unde ne indica specialistii Feng Shui ca ar trebui sa o amplasam. Acestia spun ca oglinda ar trebui montata fata in fata cu usa de intrare in baie, pentru a dirija fluxul energiei pozitive spre intreaga casa. Aceiasi specialisti sustin ca nici montarea a doua oglinzi fata in fata nu este gresita, iar eu voi adauga ca aceasta varianta este utila si in momentele in care iti aranjezi parul

Foarte important este ca oglinda sau oglinzile din baie sa fie intregi si mereu curate. Acelasi lucru este valabil si pentru faianta lucioasa, mozaicul din sticla sau panourile din sticla colorata folosite in placarea peretilor din baie.

Cosul de rufe – o sursa de energie negativa

Potrivit regulilor Feng Shui rufele murdare, ca orice alt obiect sau element murdar, acumuleaza si degaja energie negativa. De aceea ar trebui sa te asiguri ca nu vei lasa niciodata hainele murdare la vedere, alocandu-le un spatiu izolat in care le vei putea depozita pana la spalare. Alege, asadar, un cos de rufe care sa se integreze in decor si ai grija sa fie mereu inchis, astfel incat sa eviti raspandirea energiilor negative. Cu toate ca, daca poti, specialistii Feng Shui spun ca ar fi mai bine sa gasesti un alt spatiu pentru cosul cu rufe murdare decat baia.

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

casa , sanatate , energie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1916
Populația:
8 locuitori

Elenovca este un sat din cadrul comunei Tîrnova, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Dondușeni și la 197 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni. Satul Elenovca a fost înființat în anul 1916.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.