15 septembrie 2014, 10:22 Sănătate views 10751
15 septembrie 2014, 10:22 Sănătate views 10751

Maladiile cronice sînt o consecinţă a fabricării industriale a produselor alimentare

"1 dolar investit în promovarea unui mod de viaţă sănătos al populaţiei, economiseşte statului aproximativ 7 dolari, - a declarat în cadrul conferinţei din Moscova "O alimentaţie sănătoasă este baza unui mod de viaţă sănătos” expertul internaţional în alimentaţie sănătoasă, directorul Institutului Sănătăţii Optimale Nutrilite, dr. Duke Johnson.

În discursul său, el a vorbit despre un concept nou în sistemul de sănătate occidental - o sănătate optimală. Conceptul de sănătate optimală s-a născut ca răspuns la răspîndirea globală tot mai rapidă a maladiilor cronice, care în majoritatea cazurilor sînt cauza decesului. În ultimii 50-70 de ani se dezvoltă astfel de boli cronice, cum ar fi insuficienţa cardiacă şi diabetul, cancerul, boala Alzheimer.

Anual, cheltuielile pentru asistenţa medicală din întreaga lume sunt în creştere, dar ele nu rezolvă problema maladiilor cronice. Potrivit dr. Duke Johnson, există o decizie, care ar putea schimba situaţia creată şi reduce semnificativ costurile asistenţei medicale. Drept soluţie sunt investiţiile în promovarea unui mod de viaţă sănătos şi prevenirea riscului bolilor cronice.

Deci, ce înseamnă o sănătate optimală? Sănătate optimală - este sănătatea maxim posibilă, pe care un om o poate poseda în scopul de a reduce riscul bolilor cronice premature.

Problema maladiilor cronice a apărut în Statele Unite în 1910 ca o consecinţă a erei de industrializare. În general, în baza statisticilor colectate în 30 de ţări diferite din întreaga lume, putem afirma cu încredere că, orice ţară, care duce un stil de viaţă industrial şi produce alimente industriale, în mod obligatoriu, se confruntă cu o creştere a bolilor cronice.

În R. Moldova, ca şi peste tot în lume, progresează maladiile cronice. Şi pentru ultimii 50 de ani principalul motiv este stilul de viaţă greşit şi alimentaţia incorectă. Dr. Duke Johnson susţine că dezvoltarea maladiilor cronice în masă nu depinde de genetică, ci de modul de viaţă.

Alţi factori de risc includ poluarea mediului, folosirea excesivă de sare, alimente prăjite, lipsa de activitate fizică, cantităţi insuficiente de fructe şi legume. Cancerul, de asemenea, este cauzat de nivelul crescut de inflamaţie şi de stres.

OMS a evaluat că o treime din populaţia lumii nu consumă vitamine, minerale si fitonutrienţi. Astfel, starea de deficit a vitaminelor se răspîndeşte foarte repede, şi, prin urmare, sănătatea populaţiei din lume este departe de normă.

Cuvinte cheie:

alimentatie , sanatate , boala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1883
Populația:
1254 locuitori

Grigorievca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Grigorievca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Căușeni și la 79 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1254 de oameni. Satul Grigorievca a fost menționat documentar în anul 1883.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.