23 aprilie 2015, 10:32 Sport views 8832
Moldoveanca din Bălți, campioană mondială la șah
23 aprilie 2015, 10:32 Sport views 8832

Moldoveanca din Bălți, campioană mondială la șah

O comportare meritorie a avut tânăra Paula-Alexandru Gîtu din Bălţi, la Campionatele Mondiale de şah pentru amatori, care au avut loc în Grecia.

Paula-Alexandra a avut un parcurs de invidiat, obţinând 8 victorii în 9 partide şi a devenit campioană în concursul feminin, la care au participat 19 jucătoare de pe întreg mapamondul.

Tânăra noastră şahistă a învins în partidele cu reprezentantele unor ţări cu bogate tradiţii şahistice cum ar fi Columbia, India, Mongolia, SUA, Grecia şi Rusia. Paula-Alexandra Gîtu are 16 ani, este discipola antrenorului Vasile Sanduleac şi în 2014 a fost campioana Moldovei la senioare.

La mondialele din Grecia, Paula a fost urmată, în ordine, de o sportivă din India, la o diferenţă de jumătate de punct, iar pe locul 3 s-a clasat reprezentanta gazdelor.

La masculin, titlul a revenit lui Dogan Mire Deniz din Turcia, care de asemenea a acumulat 8 puncte din 9 posibile. Pe locul secund s-a clasat un jucător din Cipru, iar pe poziţia a treia în clasamentul final s-a situat sportivul din Estonia.

La actuala ediţie a Campionatelor Mondiale pentru amatori de şah au concurat 135 de participanţi din 41 de ţări. Federaţia Internaţională de Şah a instituit un fond de premii de 8000 de euro şi a decis să asigure primilor trei clasaţi la masculin şi învingătoarei de la feminin, dreptul de evolua la Campionatul European şi la o parte dintre etapele Campionatelor Mondiale, cu asigurare financiară totală din partea forului mondial de specialitate.

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

șah , sport , Campionat , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
163 locuitori

Zăicanii Noi este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 163 de oameni. Satul Zăicanii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.